asml
Nieuws

AEX kent dramatische week door tegenvallende resultaten ASML

De Amsterdamse beurs opende vandaag opnieuw in het rood, nadat de grote chipfabrikant ASML eerder deze week matige cijfers publiceerde. Los van de tegenvallende cijfers van ASML voelen de beurzen wereldwijd de druk van een sterk presterende Amerikaanse dollar.

Amerikaanse dollar zet beurskoersen onder druk

De Amerikaanse dollar is bezig aan een gigantische opmars, die het gevolg lijkt van de hoge inflatiecijfers in de Verenigde Staten.

Als gevolg van de hoge inflatie in de Verenigde Staten is het voor de Amerikaanse centrale bank onmogelijk om de rentes nu al te verlagen.

Door het steeds verder voor zich uitschuiven van de renteverlagingen is het voor investeerders aantrekkelijker geworden om in Amerikaanse staatsobligaties te investeren.

Op die staatsobligaties is immers een behoorlijke rente van ~5 procent te verdienen. Deze ontwikkeling maakt het relatief gezien aantrekkelijker om voor de Amerikaanse dollar te kiezen en daar lijkt ook de AEX koers onder te lijden.

Ook de Europese beurs is wisselvallig

Niet alleen de koers van de Nederlandse AEX, maar ook de Stoxx Europe 600 index laat in het onzekere investeringsklimaat van vandaag de dag wisselvallige resultaten zien.

Dat lijkt het gevolg van de matige prestaties van de Londense beurs en een sterke Engelse pond, nadat bekend werd dat de inflatie ook in Engeland langzamer daalt dan gehoopt.

Waar het Nederlandse ASML ook een duit in het zakje doet als het gaat om negatieve resultaten, waren Adidas, LVMH en Volvo juist bedrijven die met positieve resultaten kwamen.

Als gevolg daarvan is de Europese beurs vandaag met een voorzichtig plus van 0,32 procent geopend. Daarmee presteert Europa dus beter dan de Amsterdamse AEX.

Tech nieuws

Veranderingen op komst voor sociaal mediaplatform X: Likes en reposts minder zichtbaar
VS en Nigeria bespreken partnerschap in digitale economie en AI
Meta onthult revolutionaire neurale armband die je hersenen leest
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’