Regulatie

Alibaba oprichter Jack Ma: ‘Digitale valuta’s zijn de toekomst’

De Chinese miljardair Jack Ma zei gisteren dat digitale valuta’s een rol zouden kunnen spelen in een nieuw wereldwijd financieel systeem.


Digitale valuta in een nieuw financieel systeem

De oprichter van China’s grootste e-commercebedrijf, Alibaba, maakte deze opmerkingen tijdens een toespraak op de Bund Summit in Shanghai, meldde Bloomberg gisteren. Ma zei het volgende:

“Digitale valuta’s kunnen waarde creëren. We moeten nadenken over hoe we een nieuw type financieel systeem kunnen opzetten door middel van digitale valuta.”

Het is echter niet geheel duidelijk wat de ondernemer bedoelt met ‘digitale valuta’.


Welke digitale valuta?

Zoals verwacht, speculeerde de crypto gemeenschap snel over waar Ma het over had met betrekking tot digitale valuta.

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, schreef op Twitter dat het een “geweldige toespraak” was waarin Ma “veel sprak over cryptocurrency en de toekomst.”

De medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, vroeg echter snel daarna aan Zhao wat Ma precies bedoelde met “digitale valuta”. Zhao antwoordde dat “de betekenis moet worden geïnterpreteerd”.


Praat Ma over de digitale yuan?

Cryptocurrencies zijn eigenlijk verboden in China. Bitcoin en andere digitale activa worden er echter wel degelijk verhandeld. Daarbij komt dat Chinese Bitcoin miners het grootste deel van de nieuwe Bitcoins minen.

Het is mogelijk dat Ma in zijn toespraak sprak over een digitale valuta van de centrale bank, zoals de digitale yuan van China. Landen over de hele wereld haasten zich om een ​​gecentraliseerde, digitale valuta te ontwikkelen. Maar China wint de race met zijn digitale yuan die zich al in een testfase bevindt.


Kritiek op wereldwijde regelgeving

Ma zei tijdens de toespraak ook dat wereldwijde regelgeving verouderd is en op een bejaardenclub lijkt. Hij doelde vooral op de Basel-akkoorden (een internationaal kader voor bankentoezicht dat stamt uit 2010).

Hij voegde eraan toe dat wereldwijde regelgeving de ontwikkeling van China verstikte. Ook zei hij dat het “niet nadenkt over de kansen van jongeren of ontwikkelingslanden”.

Ant Financial, een aan Alibaba gelieerd bedrijf, staat op het punt een beursintroductie te lanceren ter waarde van $30 miljard. Het wordt beschouwd als de grootste van de wereld.