crypto crash, prijs crash
Altcoin

Altcoins bloeden hevig, Bitcoin ETF uitstromen de oorzaak?

Als je dacht dat Bitcoin (BTC) het vandaag zwaar heeft, dan zal een blik naar de rest van de markt je doen verbazen. Altcoins incasseren veruit de meeste klappen momenteel, met dalingen die oplopen tot wel 20%.

Hoewel een directe oorzaak voor de marktcrash ontbreekt, wijst een analist op de uitstromen bij de Amerikaanse Bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Gisteren werd voor de vijfde keer in de afgelopen 6 dagen kapitaal uit de fondsen gehaald, wat een grote teleurstelling markeert.

Donkere wolken boven crypto altcoins

De totale crypto-marktkapitalisatie is de afgelopen 24 uur met 2,09% gedaald tot $2,36 biljoen. De Bitcoin koers is onderuit gegaan tot een nieuw dieptepunt van grofweg $64.500, maar staat op het moment van schrijven ongeveer $1.000 hoger. Ten opzichte van 24 uur geleden heeft bitcoin slechts 0,71% ingeleverd, wat in vergelijking tot de rest van de markt behoorlijk meevalt.

Veel altcoins uit de top 100 hebben de afgelopen dag meer dan 10% van hun waarde verloren. Bekende namen als Shiba Inu (SHIB), Avalanche (AVAX), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook sterkhouders zoals Solana (SOL) en Cardano (ADA) staan beiden ongeveer 7% lager dan gisteren.

Het mag duidelijk zijn dat de altcoins omlaag worden getrokken door Bitcoin’s koersval. Waarom altcoins dusdanig hard worden geraakt is echter niet duidelijk.

Bitcoin ETF-uitstromen de oorzaak?

Henrik Anderrson, chief investment officer bij vermogensbeheerder Apollo Crypto, gelooft dat de verminderde interesse in de spot Bitcoin ETF’s van de laatste tijd een belangrijke rol speelt bij de neergaande koersen.

“Er is geen duidelijke katalysator die ik kan zien, maar het lijkt erop dat negatieve BTC ETF-stromen hebben geleid tot zwakte in altcoins, wat liquidaties van leveraged long traders in Bitcoin, Ethereum en Dogecoin heeft veroorzaakt,” vertelde Andersson aan Cointelegraph.

De in januari gelanceerde BTC-fondsen verkeren sinds vorige week in zwaar weer. Vorige week verloren de fondsen gezamenlijk meer dan $700 miljoen, met vier rode handelsdagen. Ook de huidige week is gisteren met een domper begonnen. De beursproducten zagen namelijk een netto-uitstroom van $145,9 miljoen, zo blijkt uit data van Farside Investors.

Fidelity’s FBTC-fonds spande de kroon met een verlies van $92 miljoen. Vorige week zag FBTC ook al vaak het meeste kapitaal uitstromen, wat een opvallende trend markeert.  

Grayscale zag daarentegen slechts $3 miljoen uit zijn GBTC-fonds vertrekken, terwijl het in de maanden na de lancering voortdurend het slechtst presterende fonds was met forse uitstromen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Altcoin nieuws

Worldcoin beschuldigd van prijsmanipulatie en oplichting
Glassnode oprichters verwachten spoedig begin nieuw altcoin seizoen
Dit zijn de best presterende crypto’s van het moment
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren