Amerika, bitcoin
Bitcoin

Amerika is failliet en dat is bullish voor Bitcoin

De schuld van de Amerikaanse overheid is de afgelopen 12 maanden met $2,7 biljoen toegenomen. Waar de schuld 1 jaar geleden nog $31,4 biljoen dollar was, gaat het nu om $34,1 biljoen dollar. In mijn ogen is de groeiende Amerikaanse staatsschuld één van de voornaamste redenen om bullish te zijn over de Bitcoin koers.

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

‘Maak je geen zorgen over de staatsschuld’

Als we Janet Yellen, de huidige minister van financiën van de Verenigde Staten, mogen geloven is er geen enkele reden om ons zorgen te maken over de gigantische staatsschuld van ruim $34 biljoen.

Grappig genoeg had precies diezelfde Janet Yellen nog een hele andere boodschap over dit probleem. Destijds riep ze nog dat de “schuld van $20 biljoen mensen ‘s nachts wakker zou moeten houden.” Wat deze opmerking extra interessant maakt, is dat de schuld van de Amerikaanse overheid destijds (2017) een stuk lager was dan nu ($20 om $34 biljoen).

Vervolgens in 2018 riep Yellen dat het stijgende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid onhoudbaar was. “Als ik een toverstok had, dan zou ik de belastingen verhogen.”

Nu deelde Forbes op 18 september 2023 een artikel waarin diezelfde Yellen roept dat ze zich helemaal geen zorgen maakt over de staatsschuld, die vanaf het moment dat ze zich wel zorgen maakte bijna is verdubbeld.

Moeten we ons nou wel of geen zorgen maken? De volgende grafiek, die gaat over de jaarlijkse rentekosten, lijkt het antwoord op die vraag te geven.

Waarom we ons wel zorgen moeten maken over de Amerikaanse staatsschuld

De reden dat we ons juist wel zorgen moeten maken over de Amerikaanse staatsschuld, komt duidelijk naar voren in de onderstaande grafiek. Wat deze grafiek toont zijn de groeiende rentekosten die de Amerikaanse overheid moet betalen over zijn schulden.

Op dit moment zijn ze jaarlijkse al $1 biljoen kwijt, wat neerkomt op bijna 25 procent van de totale begroting (!).

Geen wonder dat Amerika ieder jaar met enorme tekorten kampt, die ervoor zorgen dat de schulden alleen maar verder toenemen. Voor 2030 is de verwachting dat Amerika jaarlijkse $3 biljoen kwijt is aan rentekosten. Dat zijn getallen die eigenlijk helemaal nergens meer over gaan en compleet onhoudbaar zijn.

De bovenstaande data laat zien hoe pijnlijk de situatie momenteel is voor Amerika. Voor iedere $1 groei van het bruto binnenlands product (BBP) neemt het overheidstekort met $1,55 toe en groeit de schuld met $2,50.

Met andere woorden: de Amerikaanse overheid heeft meer en meer geld nodig om de economie draaiende te houden en dat is bullish voor de Bitcoin koers. Terwijl de Amerikaanse dollar steeds meer koopkracht inlevert, neemt de schaarste van Bitcoin toe met iedere halving.

Steeds meer mensen zullen de zoektocht naar een alternatief starten en Bitcoin kan daarbij voor velen een eindstation worden. Voor mij is Bitcoin in ieder geval mijn primaire spaarmiddel.

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de Bitcoin koers tot boven de $53.000?
Crypto analist: Dit is de laatste kans om Bitcoin en Ethereum te kopen, voordat de grote rally start
Bitcoin wankelt: Crypto analisten waarschuwen voor flinke correctie
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Crypto analist doet ‘rationele’ Bitcoin prijsvoorspelling
4 redenen waarom de Bitcoin koers daalt vandaag