amerika
Bitcoin

Amerikaans schuldplafond komt steeds meer in zich

De Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) haalde vrijdag 40 miljard dollar uit de Treasury General Account van de Verenigde Staten om ondersteuning te bieden bij het drama rondom Silicon Valley Bank. Deze opname van de Treasury General Account, het reservepotje van de Amerikaanse overheid, was vele malen groter dan voorgaande opnames. Door deze opname raakte het potje langzaam leeg en dat kan weleens problemen veroorzaken.

Nog 208 miljard dollar over

Na de opnames van de FDIC van afgelopen vrijdag zit er nog ongeveer 208 miljard dollar in de reservepot van de Amerikaanse overheid. Ten opzichte van de balans van een week geleden is dat om en nabij de 100 miljard dollar minder.

“Het grote nieuws was een opname van 40 miljard dollar door de FDIC, wat de kasbalans van de Treasury General Account ver onder onze schattingen bracht”, aldus analist van Wrightson ICAP op dinsdag.

Als het ministerie van financiën er niet in slaagt om die gelden te vervangen, dan kan dat het risico op het sneller bereiken van het schuldplafond verhogen. “De zogenaamde datum-X kan al in juni komen, in plaats van in juli”, zo gaat de analist van Wrightson verder.

Datum-X gaat over de vergaande maatregelen die de Amerikaanse overheid neemt om zijn federale verplichtingen te kunnen betalen, terwijl het Congress en het Witte Huis in de clinch liggen over het al dan niet verhogen van het schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Het Amerikaanse schuldplafond

Je zou het niet zeggen, maar de Amerikaanse overheid kent dus wel degelijk een schuldplafond. Na het bereiken van dit plafond mogen ze in principe geen schulden meer op zich nemen, wat zou kunnen betekenen dat het land failliet gaat. In de praktijk zal dit niet zo snel gebeuren, maar in de politiek gaat er regelmatig nog wel flinke discussie vooraf aan het verhogen van het schuldplafond.

In dit geval wordt het Congress gedomineerd door republikeinen, waardoor zij allerlei dingen kunnen eisen van de democratische overheid die momenteel zit. Bijvoorbeeld dat ze flink gaan snijden in hun uitgaven en dat ze andere concessies doen voordat het schuldplafond omhoog gaat.

Op die manier kunnen de republikeinen de reputatie van de democraten een knauw geven, omdat snijden in de uitgaven nooit een positief effect heeft op de volgende verkiezingen. Wat dat betreft zitten de republikeinen momenteel in een sterke positie.

Uiteindelijk zal het schuldplafond wel verhoogd worden en dat is goed voor Bitcoin. Hoe meer schuldcreatie er in het huidige financiële systeem is, hoe meer potentie Bitcoin heeft om te groeien en om mensen over te halen dat fiatgeld geen veilig spaarmiddel is.

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen