Regulatie Nieuws

Amerikaanse bankinstituut leende $13 miljard aan geplaagde crypto-banken

De United States Federal Home Loan Banks System (FHLB) leent momenteel miljarden dollars uit aan twee grote crypto-banken om ze overeind te houden. Het gaat om Signature Bank en Silvergate, die volgens de verhalen 13 miljard dollar geleend hebben van de FHLB, om de gigantische stroom aan opnames aan te kunnen.

Wat is de FHLB?

De FHLB is een consortium van 11 regionale banken door de Verenigde Staten die kapitaal verstrekken aan andere banken en leenpartijen. Dit instituut is opgezet tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw, om het financiële systeem te steunen in tijden van nood. In totaal heeft het consortium 1,1 biljoen dollar aan assets en 6.500 verschillende leden.

Volgens The Wall Street Journal leende het in het laatste kwartaal van 2022 in totaal 10 miljard dollar aan Signature Bank, wat onder andere de bankpartner van Binance is. De tweede bank uit de crypto-industrie die veel steun ontving van de FHLB is Silvergate Bank, dat tenminste 3,6 miljard dollar kreeg in het laatste kwartaal van 2022.

Silvergate kwam in de problemen nadat het significante uitstromen zag in de laatste maanden van 2022. Dat had waarschijnlijk te maken met de problemen bij FTX, dat in november 2022 omviel. Alles bij elkaar was 2022 natuurlijk ook een meer dan pittig jaar voor de industrie, waarin veel partijen kopje onder gingen. Die ellende begon allemaal in mei 2022 met de implosie van het Terra-protocol, waarbij voor 40 miljard dollar aan vermogen in rook opging.

Gigantische uitstroom

In totaal moest SIlvergate een verlies rapporteren van 1 miljard dollar over het afgelopen jaar. Dat ze het zwaar hadden met de opnames blijkt wel uit de cijfers. In totaal namen gebruikers in het vierde kwartaal van 2022 4,7 miljard dollar op bij de bank. Waar ze het derde kwartaal nog eindigden met 12 miljard dollar aan tegoeden, was dat in het vierde kwartaal geslonken tot 7,3 miljard dollar.

De traditionele financiële wereld is in eerste instantie niet geraakt door de problemen in de crypto-wereld, maar dat begint te komen. Leningen van de FHLB aan de crypto-industrie zijn daar een goed voorbeeld van. Volgens The Wall Street Journal, en trouwens ook het IMF, verhoogt dat de kans dat de problemen binnen crypto ook de traditionele financiële wereld raken. Op dit moment gaat het nog om relatief kleine bedragen, maar dat kan in de toekomst weleens anders zijn.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog