NFT Nieuws

NFT Nieuws

Amerikaanse Ministerie van Financiën: NFT’s kunnen gebruikt worden voor witwaspraktijken

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën is lichtelijk bezorgd over een aantal risico’s die NFT’s met zich meebrengen. Zo zou de nieuwe technologie ook ingezet kunnen worden om geld mee wit te wassen.


Relatief eenvoudig geld witwassen

Dit blijkt uit een nieuw rapport dat vrijgegeven is op een website van de Amerikaanse overheid. Volgens het rapport heeft het Amerikaanse ministerie erkend dat NFT’s kunnen bijdragen bij het identificeren van het eigendom van een bepaald eigendom dat aan een specifieke wallet gekoppeld is. Echter identificeren ze direct ook het mogelijke risico dat aan de sector is verbonden, omdat kopers en verkopers de prijs van een product bepalen en niet de markt.

De NFT-markt kent dan ook een enorm goede periode. Alleen al in de eerste paar maanden van 2021 kende de NFT-markt een exponentiële groei. Deze groei is gedurende het jaar voortgezet. Aan het eind van 2021 kende de NFT-markt al een kapitalisatie van meer dan $20 (€17,5) miljard.

Puur op basis hiervan concludeerde het ministerie dat kwaadwillenden relatief eenvoudig een NFT konden kopen met illegale fondsen, die later kunnen worden witgewassen door ze te verkopen aan onwetende verzamelaars.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Nog niet het technische begrip

Ook zou het niet helpen dat NFT’s via Peer-to-Peer (P2P)-systemen kunnen worden verkocht. Dit zorgt er namelijk voor dat de betreffende verkoop niet op een openbare blockchain opgeslagen wordt, wat alles nog lastiger maakt.

Bovendien hebben traditionele deelnemers uit de industrie, zoals kunstveilinghuizen of -galerijen, mogelijk nog niet het technische begrip van gedistribueerde grootboektechnologie die nodig is om effectieve klantidentificatie en -verificatie in deze ruimte uit te voeren. Dit komt doordat de technologie nog relatief nieuw is, waardoor het logisch is dat niet iedereen alles er vanaf weet.

Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën is als slot niet geheel verrassend. Dit gezien het feit dat Chainalysis, een crypto-analysebedrijf, onlangs ook een rapport heeft gepubliceerd waarin staat dat NFT-transacties het witwassen van geld zouden kunnen vergemakkelijken. Het is nog niet bekend of hier stappen tegen genomen kunnen worden, en zo ja, welke dat dan zijn.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten