capitool USA
Bitcoin

Amerikaanse overheid bezit voor $5,4 miljard aan Bitcoin

De Amerikaanse overheid heeft ongeveer 200.000 BTC in beslag genomen van cybercriminelen en bezit daarmee één van de grootste Bitcoin-reserves ter wereld. Opvallend genoeg lijkt de overheid geen enkele haast te hebben om deze aanzienlijke hoeveelheid te verkopen en heeft per ongeluk de rol aangenomen van een crypto investeerder.

De federale overheid heeft voor ongeveer $5,4 miljard aan Bitcoin in bezit. Een liquidatie van deze aanzienlijke voorraad zal ongetwijfeld de marktprijs beïnvloeden en verkoopdruk veroorzaken.

Vertraagde verkoop

Op 15 oktober heeft de Wall Street Journal een diepgaande blik geworpen op de Bitcoin-voorraden van de overheid. De krant heeft opgemerkt dat de Verenigde Staten berucht traag zijn in het omzetten van hun Bitcoin-voorraad in dollars. Deze grote stapel Bitcoin lijkt eerder het resultaat te zijn van een langdurig juridisch proces dan van strategische planning.

Jarod Koopman, de uitvoerend directeur van de afdeling Cyber- en Forensische Diensten van de IRS, verklaarde: “We handelen niet actief op de markt. Onze timing wordt voornamelijk bepaald door ons proces.” De Bitcoin wordt veilig offline bewaard in hardware wallets die worden beheerd door overheidsinstanties zoals het Ministerie van Justitie en de Internal Revenue Service (IRS).

Bovendien kan het jaren duren vanaf het moment van inbeslagname tot aan de liquidatie, als gevolg van langdurige onderzoeken en juridische procedures. Dit heeft de overheid soms in staat gesteld te profiteren van de stijgende Bitcoin-koersen. Wanneer de zaken eenmaal zijn afgerond, liquideert de Marshals Service de Bitcoin en verdeelt de opbrengst onder de slachtoffers of gebruikt deze om de kosten van het onderzoek te dekken.

Aanvankelijk werden deze liquidaties via veilingen uitgevoerd, maar nu worden beurzen zoals Coinbase gebruikt. De Marshals Service verspreidt de verkoop om mogelijke invloed op de markt te minimaliseren. Nicolas Christin, hoogleraar computerwetenschappen aan de Carnegie Mellon University, merkte op: “De overheid is doorgaans traag met de verkoop van deze activa vanwege de uitgebreide due diligence, de complexiteit van zaken en bureaucratische processen.”

Tijdens een recente verkoop in maart heeft de overheid 9.861 BTC via Coinbase verkocht, waarbij een woordvoerder van de overheid verklaarde dat hun doel is om activa op tijd te verkopen tegen een eerlijke marktwaarde. De overheid is begonnen met het verplaatsen van Bitcoin in juli.

De Bitcoin voorraad van Amerika

Volgens 21.co, het moederbedrijf van 21shares, heeft de Amerikaanse overheid sinds 2020 minstens 215.000 BTC in beslag genomen. Het bedrijf heeft drie afzonderlijke inbeslagnames geregistreerd sinds 2020 op een Dune Analytics-pagina.

De eerste inbeslagname vond plaats in november 2020 toen Silk Road 69.369 BTC werd geconfisqueerd. In januari 2022 bedroeg de totale inbeslagname als gevolg van een Bitfinex-hack 94.643 BTC, terwijl de inbeslagname van James Zhong in maart 2022 goed was voor 51.326 BTC.

Dit suggereert dat het totale aantal in beslag genomen BTC waarschijnlijk aanzienlijk groter is dan de oorspronkelijk gerapporteerde 194.188 BTC die 21.co heeft geïdentificeerd en bijgehouden.

BTC-holdings van de Amerikaanse overheid
BTC-holdings van de Amerikaanse overheid. Bron: Dune Analytics

Over het geheel genomen lijkt het onwaarschijnlijk dat deze volledige voorraad BTC ooit tegelijkertijd zal worden geliquideerd, omdat dit zou kunnen leiden tot een aanzienlijke marktverstoring.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Crypto analist voorspelt: Bitcoin koers spoedig boven de $50.000
JPMorgan CEO beeft kritiek op Bitcoin, terwijl zijn eigen bank miljarden aan boetes betaalt
36% van de beleggers weigert Bitcoin te verkopen, zelfs bij een koers van $1 miljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers