Legal Hammer Juridisch
Regulatie

Amerikaanse senatoren komen met mogelijke AI-regels voor transparantie en innovatie

Er zijn onlangs 2 nieuwe tweeledige wetsvoorstellen geïntroduceerd door wetgevers in de Verenigde Staten (VS), met de focus op transparantie en innovatie met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI).

Het eerste wetsvoorstel

Op 8 juni hebben de democratische senator Gary Peters en de republikeinse senatoren Mike Braun en James Lankford het eerste wetsvoorstel ingediend dat vereist dat de regering transparant is over het gebruik van AI.

Dit wetsvoorstel zou Amerikaanse overheidsinstanties verplichten het publiek op de hoogte te stellen wanneer ze AI gebruiken om met hen te communiceren. Daarnaast zou er een systeem worden ingesteld waarbij burgers bezwaar kunnen maken tegen beslissingen die door AI worden genomen. Braun verklaarde het volgende:

De federale overheid moet proactief en transparant zijn met het gebruik van AI en ervoor zorgen dat er geen beslissingen worden genomen zonder dat mensen aan het stuur zitten.

Het tweede wetsvoorstel

Het tweede wetsvoorstel werd gezamenlijk ingediend door de democratische senatoren Michael Bennet en Mark Warner, samen met de Republikeinse senator Todd Young, met als doel het oprichten van een officieel Office of Global Competition Analysis.

De oprichting van deze nieuwe divisie heeft tot doel de Verenigde Staten te ondersteunen bij het bijhouden van de ontwikkelingen op het gebied van AI. Senator Bennet merkte het volgende op:

Wij kunnen het ons niet veroorloven om ons concurrentievoordeel op het gebied van strategische technologieën zoals halfgeleiders, kwantumcomputing en kunstmatige intelligentie te verliezen aan concurrenten als China.

Voorlichten wetgevers over technologie

De introductie van deze wetsvoorstellen komt na een aankondiging van de meerderheidsleider van de senaat, Chuck Schumer, die opriep tot drie aanstaande AI-briefings om wetgevers te informeren over de technologie.

Over de hele wereld komen regelgevingen met betrekking tot AI naar voren in de discussies tussen wetgevers.

Eerder deze week benadrukten ambtenaren in het Verenigd Koninkrijk dat AI-modellen regulering nodig hebben die vergelijkbaar is met die voor medicijnen en kernenergie. Op dezelfde dag waarschuwde een andere Britse ambtenaar dat als deze modellen niet binnen de komende twee jaar onder controle zijn, ze een bedreiging kunnen vormen voor de mensheid.

Intussen zijn wetgevers in Europa bezig met de afronding van hun EU AI-wet, een uitgebreide reeks voorschriften voor de ontwikkeling en inzet van generatieve AI.

Europese regelgevers hebben een vergelijkbaar dringende aanpak gekozen voor AI-regelgeving en hebben onlangs aangegeven te overwegen alle inhoud die door AI wordt gegenereerd als zodanig te classificeren.

Regulatie nieuws

Braziliaanse bank Itau Unibanco lanceert cryptocurrency handelsdienst
Mogelijk krijgen 36 cryptobedrijven een licentie in Zuid-Afrika deze maand
De cryptocurrency exchange Coinbase ziet stijging in marktaandeel na Binance-saga
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December