Social Media Logos
Apple nieuws, Regulatie

Apple aangeklaagd voor het blokkeren van cryptotechnologie voor P2P-betalingen

Een groep van ontevreden consumenten heeft een gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen technologiegigant Apple, waarbij zij beweren dat het bedrijf samenzweert om peer-to-peer (P2P) betalingsopties op zijn apparaten te beperken en de integratie van cryptotechnologie in iOS-betalingsapps te blokkeren.

Concurrentiebeperkende overeenkomsten zijn gesloten

De klacht, ingediend op 17 november bij een rechtbank in Californië, stelt dat Apple concurrentiebeperkende overeenkomsten heeft gesloten met PayPal’s Venmo en Block’s Cash App om het gebruik van gedecentraliseerde cryptocurrency-technologie in betalingsapps te beperken. Hierdoor zouden gebruikers volgens de aanklagers worden geconfronteerd met “snel stijgende prijzen”.

De indiening van de rechtszaak verklaart: “Deze overeenkomsten belemmeren de concurrentie op het gebied van functies, en daarmee de prijsconcurrentie, op de gehele markt. Dit gebeurt onder meer door het verbieden van de integratie van gedecentraliseerde cryptocurrency-technologie in bestaande of nieuwe iOS Peer-to-Peer Payment-apps.”

Naast deze beschuldigingen beweren de aanklagers dat Apple gebruik maakt van “technologische en contractuele beperkingen”, waaronder hardware-afgedwongen App Store-exclusiviteit en “contractuele beperkingen op webbrowsertechnologie”, om volledige controle uit te oefenen over elke app die op iPhones en iPads draait.

Gedwongen om crypto te blokkeren

Volgens de rechtszaak kan Apple nieuwe iOS P2P-betaalapps op de markt dwingen om crypto te blokkeren “als voorwaarde voor toegang”.

De aanklagers, die zichzelf omschrijven als consumenten die hoge kosten hebben betaald als gevolg van de handelsbeperkingen van Apple op de iOS P2P-betalingsmarkt, streven naar vergoeding voor buitensporige vergoedingen en te hoge kosten. Ze willen compensatie voor het vermeende concurrentiebeperkende gedrag van Apple en eisen maatregelen om het bedrijf te verbieden door te gaan met het sluiten van concurrentiebeperkende overeenkomsten die concurrenten op de iOS P2P-betalingsmarkt belemmeren.

In het 58 pagina’s tellende dossier wordt de geschiedenis en opkomst van peer-to-peer betalingsapps, gedecentraliseerde cryptocurrencies, en de betrokkenheid van Apple op de markt gedetailleerd beschreven. In april oordeelde het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Negende Circuit dat Apple de mededingingswetten van Californië had geschonden door apps niet toe te staan gebruikers door te verwijzen naar betalingsoplossingen die niet aan Apple gekoppeld waren.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt