Argentijnse regering weigert hackers $4 miljoen aan Bitcoin te betalen

Naar verluidt heeft een groep hackers de immigratiesystemen van Argentinië weten te hacken, waardoor grensoverschrijdende bewegingen momenteel gehinderd worden. Om de systemen weer vrij te maken, vragen de hackers $4 miljoen aan Bitcoin-losgeld.


Groep Netwalker & weigeren te betalen

De hackers, die onder de gezamenlijke naam ‘Netwalker’ opereren, hebben tijdens een aanval de grensovergang in en uit het Latijns-Amerikaanse land 4 uur weten stop te zetten.

Gedurende deze tijd hebben de hackers veel gevoelige informatie weten te stelen. Om ervoor te zorgen dat deze gegevens niet online terecht komen, vragen de hackers nu $4 miljoen aan de regering van Argentinië. Naar verluidt wou Netwalker in eerste instantie $2 miljoen, maar verdubbelde de groep dit naar 356 BTC, ofwel circa $4 miljoen.

Nu weigert de Argentijnse regering echter om dit losgeld te betalen, omdat zij niet willen onderhandelen met hackers. Volgens functionarissen van deze regering, hebben de hackers de kritieke infrastructuur niet aangevallen. Hierdoor zou er geen gevoelige informatie gestolen kunnen zijn, want deze informatie bevindt zich in deze kritieke infrastructuur.


Geen bezorgdheid over informatie

De Argentijnse autoriteiten zijn dan ook niet zo bezorgd over het terugkrijgen van de informatie. Alhoewel dus geen gevoelige informatie gestolen is, had de aanval wel gevolgen voor de normale operatie van de overheidsafdeling. Zo konden zij geen werk verrichten, omdat het systeem aangevallen werd.

Hierdoor moest het gehele computersysteem van de overheid afgesloten worden. Dit is een preventieve taak, zodat hackers mogelijk niet nog verder tot hun systemen kunnen binnendringen. Op deze manier kunnen de hackers namelijk geen malware verspreiden via het netwerk waar ze net binnen zijn gekomen door een hack. In totaal duurde de aanval circa 4 uur, waarna alles weer opgestart kon worden.