Australia Bitcoin (BTC)
Regulatie

Australische senator komt met voorstel om cryptoregulering te bespoedigen

Onlangs is er een nieuw wetsvoorstel voorgesteld in het Australische parlement dat voorstellen bevat om cryptocurrency-diensten aan te bieden binnen het land.

Wetsvoorstel met aanbevelingen is ingediend

Senator Andrew Bragg heeft een wetsvoorstel ingediend, genaamd de Digital Assets (Market Regulation) Bill 2023, met als doel “consumenten te beschermen en investeerders te bevorderen”. Het wetsvoorstel bevat verschillende regulerende aanbevelingen, zoals voorschriften voor stablecoins, vergunningen voor uitwisselingen en bewaarplichten.

In Australië worden wijzigingen in de regelgeving doorgaans voorgesteld door ministers, maar parlementsleden kunnen ook wetsvoorstellen van particuliere senatoren of leden indienen, wat soms maanden of jaren kan duren om door het parlement te worden aangenomen.

Bragg heeft nadere toelichting gegeven op zijn wetsvoorstel en heeft kritiek geuit op de huidige Labour-regering voor het niet opvolgen van twaalf aanbevelingen met betrekking tot cryptocurrency-regulering, die in oktober 2021 door de Senate Select Committee on Australia as a Technology and Financial Centre zijn gedaan.

De senator heeft ook opgemerkt dat de Australische consumenten werden blootgesteld aan sectorbrede gebeurtenissen, zoals de ineenstorting van FTX, als gevolg van het uitblijven van duidelijke regelgeving door de Australische regering voor de sector.

Mogelijk licenties nodig na aannemen wetsvoorstel

Het voorstel van een potentiële nieuwe wet heeft tot doel een regelgevend kader te bieden voor cryptocurrency-exchanges, bewaardiensten en uitgevers van stablecoins, dat naar verluidt zowel consumenten beschermt als investeringen bevordert.

Hiernaast lijkt het ook richtlijnen te bieden voor het rapporteren van informatie door geautoriseerde deposito-instellingen voor de uitgifte en controle van een digitale valuta van een centrale bank.

Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen personen of bedrijven die een cryptocurrency-exchange willen exploiteren, alsook cryptocurrency-bewaringsdiensten en stablecoin-uitgevers in Australië, een licentie moeten verkrijgen van de Australian Securities and Investments Commission of een buitenlandse licentie.

Het wetsvoorstel stelt eveneens verschillende verplichtingen en vereisten vast voor de uitwisselingen, bewaardiensten en uitgevers van stablecoins. Deze omvatten als slot kapitaal- of minimumreserves, scheiding van klantenfondsen, rapportage over klantbelangen, auditing, verzekering en openbaarmakingsregelingen.

Regulatie nieuws

Kans voor nog meer crypto ETF’s is klein volgens BlackRock
Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli