Regulatie

Australische toezichthouder vastbesloten om crypto-industrie te ondersteunen

De Australische ‘Securities and Investment Commission’, ofwel ASIC afgekort, heeft laten weten dat zij de crypto-industrie maar al te graag ondersteunen. Hiervoor wijzen ze op de uitdagingen die gepaard gaan met de regulatie van dergelijke innovatieve technologieën.


Continu proces om nieuwe innovaties te vinden

Volgens de commissaris van de ASIC, Cathie Armor, zullen de doelstellingen vanuit de toezichthouder werken aan “het handhaven, faciliteren en tevens verbeteren van de prestaties van het financiële systeem van Australië en alle bedrijven die hierbinnen opereren. Hier voegde Cathie Armor het volgende aan toe:

“Als we het over nieuwe innovaties zoals [DLT] hebben, of over nieuwe producten zoals crypto-activaproducten, zijn wij vanuit ons perspectief bij ASIC erg geïnteresseerd in hoe die producten kunnen worden gebruikt om de werking van ons huidige financiële systeem te verbeteren. Dit is een continu proces.”


Naast positief nieuws ook toenemend aantal crypto-scams

Naar verluidt is de toezichthouder achter de schermen hard aan het werk om het verrekenings- en afwikkelingssysteem van de overheid de relatief nieuwe blockchain-technologie kan en gaat ondersteunen. Hier moet echter nog het nodige werk voor verricht worden. Dit nieuwe systeem moet het huidige subregister systeem van de Australische overheid op den duur gaan vervangen.

Alhoewel dit positief nieuws is vanuit de Australische overheid, benadrukken zij direct dat er momenteel een grote hoeveelheid aan klachten binnenkomen over cryptocurrency-scams. Er is namelijk een toenemende hoeveelheid aan crypto gerelateerde oplichtingen in het land. Dit willen de toezichthouders dan ook al te graag tegengaan. Nu wordt gekeken naar de verschillende mogelijkheden om dit zo effectief mogelijk te gaan doen.


Waarschuwen voor mogelijke scams

Om het aantal scams die actief zijn in het land zo goed mogelijk in beeld te brengen, vragen de Australische toezichthouders nu om hun te waarschuwen voor mogelijke slechte praktijken of andere verdachte activiteiten. Vervolgens willen zij gaan kijken wat voor actie ondernomen gaat worden om dergelijke praktijken in Australië tegen te gaan.

In maart van dit jaar waarschuwde de ASIC bijvoorbeeld over activiteiten van datingsites en apps waarin in toenemende mate crypto-asset-scams geadverteerd werden. Hier zou onvoldoende op beschermd worden vanuit de adverterende kant. In juni van afgelopen jaar werd in Australië een crypto-scam-campagne gestart te midden van de wereldwijde COVID-19-pandemie. De totale inkomsten uit deze illegale activiteiten zouden tussen maart 2020 en mei 2020 al met circa 20% gestegen zijn. Verwacht wordt dat deze groei zich mogelijk nog verder doorontwikkeld heeft, waardoor dit een interessante optie is geworden voor cybercriminelen. Het is nog op dit moment niet bekend welk percentage vertegenwoordigt wordt door dergelijke illegale activiteiten op de Australische markt.