Bakkt Bitcoin-futures verbreekt dagelijks volumerecord met 36%

Ondanks deze mijlpaal zijn de futures-volumes van Bakkt niets in vergelijking met die van de belangrijkste crypto exchanges Binance en Huobi.


Wat is Bakkt?

Bakkt is een gereguleerd platform voor het bewaren en verhandelen van crypto-valuta dat eigendom is van Intercontinental Exchange. Het bedrijf heeft recordhoge dagelijkse handelsvolumes gerapporteerd voor zijn fysiek afgewikkelde Bitcoin (BTC) futures-contracten.

Op 16 september kondigde Bakkt aan dat er op één dag voor meer dan $200 miljoen aan BTC-contracten was verhandeld, waarmee het vorige record met 36% werd verbroken. Deze aankondiging vond plaats op het sociale netwerk Twitter.

Volgens de aggregator van cryptomarktgegevens Skew is het recordcijfer ongeveer het dubbele van de gemiddelde dagelijkse volumes die tot nu toe in september zijn gepost.

Bakkt dagelijkse Bitcoin-futures-volume. Bron: Skew

Fysiek afgewikkeld

Ondanks dat ze werden aangeprezen als de waarschijnlijke katalysator voor een institutioneel geleide bullmarkt, voldeden de Bitcoin-derivaten van Bakkt niet aan de verwachte impact – met aanhoudende periodes van volledige inactiviteit in januari van dit jaar. De gestage volumestijging die het platform onlangs heeft genoten, suggereert echter dat instellingen er nu ook warm voor lopen.

Een verschilpunt voor de contracten van Bakkt is dat ze zogenaamd ‘fysiek afgewikkeld’ zijn in Bitcoin in plaats van contant. Analisten hebben echter benadrukt dat de meeste contracten die op Bakkt worden verhandeld, worden doorgeschoven. Hierbij kiest slechts een minderheid van de handelaren ervoor om Bitcoin te ontvangen wanneer de contracten aflopen.

Ondanks het nieuwe recordniveau, verbleken de volumes van Bakkt in vergelijking met de handelsactiviteit op de grootste cryptocurrency-beurzen. In de afgelopen 24 uur leverde het eeuwigdurende BTC-USDT-contract van Binance $2.65 miljard op, terwijl de 74 futures-paren van de beurs gezamenlijk $5.96 miljard opleverden.

Huobi’s 103 futures-pairings genereerden de afgelopen 24 uur $5.48 miljard aan handel, inclusief $1.28 miljard uit het eeuwigdurende BTC-USD-contract van het platform. In de eeuwigdurende BTC-USD-contracten van OKEx werd vandaag voor $516 miljoen verhandeld. De 466 futures-koppelingen van de beurs leverden in totaal $2.72 miljard op.

Bakkt versloeg Derebit vandaag echter, met het BTC-USD-contract van Derebit dat $168 genereerde in een 24-uursvolume.