BankofAmerica
Stablecoin

Bank of America: ‘Amerikaanse digitale valuta kan status van de dollar redden’

De Bank of America heeft in een nieuw rapport gesproken over de voordelen van een digitale valuta van de Amerikaanse centrale bank.


Amerikaanse digitale dollar wordt verwacht tussen 2025 en 2030

Digitale valuta’s van centrale banken zijn de onvermijdelijke evolutie van de elektronische valuta’s van vandaag,” zei de Bank of America. 

De bank publiceerde maandag een rapport getiteld “US CBDC: First Step in a Long Journey”. Hierin stond dat een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) zou verschillen van bestaand digitaal geld. Dit zou zo zijn omdat het de verantwoordelijkheid van de Federal Reserve zou zijn. Volgens de bank zou het geen krediet- of liquiditeitsrisico voor de digitale valuta betekenen. 

In het rapport stond ook dat de VS baat zouden hebben bij het uitgeven van een digitale valuta. Het zou kunnen zorgen dat de dollar de reservevaluta van de wereld zal blijven. Het rapport lichtte echter niet toe hoe een digitale valuta dit zou bereiken. 

“We verwachten dat tussen 2025 en 2030 een Amerikaanse CBDC zal worden uitgegeven”, staat in het rapport. Verder stond er het volgende:

“Potentiële voordelen zijn onder meer het behoud van de status van de dollar als ‘s werelds reservevaluta en het verbeteren van grensoverschrijdende betalingen. De gemiddelde kosten voor het overmaken van $200 vanuit de VS waren 5,4% van de transactiewaarde in het tweede kwartaal van 21. Ook vergroot het de financiële inclusie (~5% van de Amerikaanse huishoudens hadden in 2019 geen bankrekening). Tot slot creëert het nieuwe use-cases.”


Wil jij Crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Wat is een CBDC?

Een CBDC is een digitale versie van een fiat-valuta. Ze verschillen echter van digitale activa zoals Bitcoin. Dit komt doordat ze worden ondersteund door een centrale bank. Hierdoor worden ze meestal dus niet gehost op openbare netwerken. Landen over de hele wereld onderzoeken momenteel de voordelen van het ontwikkelen van hun eigen digitale valuta. 

Sommige landen, zoals India en Mexico, hebben het al gelanceerd of bevinden zich in de testfase van een CBDC-project. Maar de VS onderzoeken ze nog steeds de voordelen van het hebben van een CBDC. 

De risico’s van het vrijgeven van een CBDC kunnen onder meer zijn dat het liquiditeitsrisico van het financiële systeem wordt vergroot als deposito’s van commerciële banken worden omgezet in een CBDC. Er zou dus een geldtekort kunnen ontstaan ​​als de hun klanten plotseling hun geld digitaal zouden omzetten, volgens de bank.

De bank merkte daarnaast op dat een CBDC “de doeltreffendheid van de uitvoering van het monetair beleid” zou kunnen verminderen. Dit wil zeggen dat het de manier zou kunnen veranderen waarop de Fed momenteel contant geld afdrukt en in het financiële systeem injecteert om de economie te stimuleren.

De bank suggereert dat de VS zich moeten concentreren op het “privacy-beschermd” maken van de CBDC. Ook moeten er wallets voor komen en moet het goed overdraagbaar zijn. 

Het rapport eindigde met de mededeling dat China’s CBDC het “grootste potentieel heeft voor brede acceptatie en gebruik binnen de komende jaren”.