Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

India wil eerste versie van CBDC aankomend jaar lanceren

Naar verluidt bereidt de ‘Reserve Bank of India’ (RBI afgekort) zich voor op de lancering van haar eerste digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Verwacht wordt dat dit in het eerste kwartaal van aankomend jaar gebeurt, volgens diverse bankfunctionarissen.


Kleine probleempjes zorgen voor vertraging

Hierdoor wordt het eerste proefproject van de CBDC van India al snel verwacht. Deze CBDC’s, of digitale valuta’s van de centrale bank van een land, is eigenlijk een digitale versie van een fiat-valuta. In het geval van India gaat het dan om de digitale versie van de Roepie.

Eerder was de proeflancering gepland voor december, maar werd uitgesteld vanwege een aantal kleine obstakels waar tegen aangelopen werd. Momenteel kijkt de bank uit naar het aanpakken van bestaande problemen en onderliggende problemen die verband houden met de lancering en het onderhoud van het eerste prototype van de CBDC.

De geïmplementeerde praktijken zullen voortaan worden gebruikt, daarom zal de toezichthouder de tijd nemen om de best mogelijke oplossingen te creëren voor de realisatie van het initiële concept.


Enkele problemen moeten worden opgelost

Er zijn momenteel nog enkele problemen die opgelost moeten worden, waaronder het validatiemechanisme, het gesegmenteerde gebruik van digitale valuta en de schaling. Mocht de CBDC gelanceerd worden, dan zou deze in vergelijking met reeds bestaande stablecoins op de cryptocurrency-markt, klaar moeten zijn voor een veel breder gebruiksgebied en een aanzienlijk grotere netwerkbelasting.

In India wonen momenteel bijna 1.4 miljard mensen. Mochten zij er allemaal voor kiezen om gebruik te maken van de digitale Roepie, dan zorgt dit voor een enorme belasting voor het netwerk. Alhoewel verwacht wordt dat niet letterlijk iedere Indiase inwoner hier gebruik van gaat maken, geeft het wel aan dat het van grote noodzaak is om dit netwerk goed op orde te hebben.

Naar verluidt onderzoekt de RBI momenteel de verschillende problemen met betrekking tot welk segment de CBDC zich zou moeten richten, groothandel of detailhandel, het validatiemechanisme en andere problemen, waaronder distributiekanalen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten