Regulatie

Bank of Israel komt met conceptrichtlijnen tegen witwassen van geld via cryptocurrency

De Bank of Israel heeft conceptrichtlijnen gepubliceerd met betrekking tot risicobeheer tegen het witwassen van geld en de bestrijding van terrorismefinanciering voor banken die crypto-naar-fiat-transacties mogelijk maken.


Legaliseren en reguleren van cryptomarkt

Hiermee zou de bank verwijzen naar de voorbereidingen die getroffen worden door de Israëlische regering om de relatie tussen banken en virtuele valutaserviceproviders te legaliseren en direct te reguleren. De toegenomen betrokkenheid van de klanten bij digitale activa zou hierbij één van de belangrijkste reden zijn voor het nieuwe beleid. Hierover wordt het volgende over gemeld:

“Gezien de toename van de klantactiviteit in virtuele valuta en de daaruit voortvloeiende toename van verzoeken van klanten om geld over te maken heeft de afdeling Banktoezicht vandaag een concept-circulaire gepubliceerd over het beheer van AML/CFT-risico’s die voortvloeien uit de verstrekking aan klanten van betalingsdiensten die verband houden met activiteiten die afkomstig zijn uit virtuele valuta.”


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Potentieel hoge risico’s door anonimiteit crypto

Vanwege de anonimiteit die cryptocurrencies met zich meebrengen, is door de toezichthouder het potentieel hoge risico nog eens benadrukt. Hierom is de noodzaak voor mechanismen om geldidentificatie in te stellen volgens hen groot. Deze taak is naar verluidt onderverdeeld in twee hoofdcomponenten: het uitvoeren van rigoureuze risicobeoordelingen en het verduidelijken van ‘de bron van het geld dat is gebruikt bij de aankoop van de virtuele valuta en het pad dat de virtuele valuta heeft doorlopen’ tussen aankoop en conversie in fiat.

Het eerste ontwerp maakt verder duidelijk dat banken alleen mogen handelen met entiteiten die een licentie hebben ontvangen om te mogen opereren van de toezichthouder. Tevens is dit ontwerp naar de adviesraad voor bankzaken in het land gestuurd, die naar verwachting de nodige feedback en aanvullende input zullen leveren. Vervolgens zal de Bank of Israel het ontwerp in overweging nemen. Het is hiermee nog niet bekend of de voorgestelde conceptrichtlijnen daadwerkelijk zullen worden aangenomen, maar het begin is gezet.