Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Bank of Russia verbiedt beleggingsfondsen om in Bitcoin te investeren

Beleggingsfondsen in Rusland mogen geen crypto-blootstelling meer bieden aan gekwalificeerde of ongekwalificeerde beleggers.


Strenge regelgeving in Rusland

De Russische centrale bank staat bekend om haar strikte beleid met betrekking tot de cryptocurrency-industrie. Het heeft eerder al een aantal grote banken uitgesloten van het aanbieden van crypto-investeringsdiensten. De toezichthouder stelde dat dergelijke diensten “niet voldoen aan de belangen van investeerders en grote risico’s met zich meebrengen”.

Het verbiedt nu officieel beleggingsfondsen om te investeren in cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Ondanks de uitbreiding van het aantal activa dat beschikbaar is voor belegging door deze fondsen, verbiedt het document fondsbeheerders om cryptocurrencies te kopen. Ook mogen zij niet beleggen in financiële instrumenten waarvan de waarde afhangt van de prijzen van digitale activa.

De verklaring benadrukt dat beleggingsfondsen beleggers niet mogen blootstellen aan cryptocurrencies.

De Bank of Russia heeft eerder aanbevolen dat vermogensbeheerders cryptocurrencies in juli 2021 uitsluiten van blootstelling aan beleggingsfondsen. Volgens een rapport van het lokale persbureau RBC zijn er geen Russische beleggingsfondsen met blootstelling aan cryptovaluta, ondanks dat er tot nu toe geen formeel verbod is geweest.


Komt er wel een blockchain gerichte ETF?

Artem Deev, hoofd van de analyseafdeling van AMarkets, zei dat Rusland tot nu toe slechts één branchegerelateerde exchange-traded fund (ETF) heeft. Volgens Deev wordt het fonds beheerd door de naamloze vennootschap “BrokerCreditService”. Het belegt in bedrijven die zich richten op gedecentraliseerde gegevensopslag en blockchain, waaronder bedrijven als Jack Dorsey’s Block, PayPal en Broadcom.

De grootste bank van Rusland, Sber, is naar verluidt ook van plan om een blockchain-gerichte ETF te lanceren, zei Vasily Illarionov, hoofd vermogensbeheer van Sber. De ETF zal “Blockchain Economy” worden genoemd en zal beleggen in aandelen die verband houden met blockchain-adoptie.

Illarionov merkte op dat het fonds niet onder de beperkingen van de Bank of Russia valt. Hierdoor kan dit fonds wel worden aangeboden aan particuliere beleggers.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten