Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Beleid van Russische centrale bank weerhoudt Tinkoff ervan cryptohandel aan te bieden

Rusland heeft in januari handel in crypto gelegaliseerd, al mogen de lokale banken nog steeds geen crypto diensten aan bieden.


Crypto handel nog niet mogelijk in Rusland

Tinkoff, een grote particuliere bank in Rusland, worstelt met het aanbieden van crypto valuta handel aan haar klanten vanwege de harde houding van de centrale bank ten opzichte van van digitale valuta.

De CEO van Tinkoff, genaamd Oliver Hughes, zei dat de bank graag cryptohandelsdiensten aan zou willen bieden. Echter wordt het beperkt door het beleid van de Bank of Russia, aldus de CNBC. Tinkoff verklaarde:

“Er is momenteel geen mechanisme voor ons om crypto in Rusland aan te bieden. Dit komt omdat de centrale bank dit heel moeilijk maakt.”

Hughes zei dat de bank een groeiende vraag naar crypto’s heeft gezien. Dit zijn, volgens de CEO, gekwalificeerde investeerders die weten wat ze doen. De CEO merkte echter wel op dat er nog steeds bepaalde zorgen zijn over het gebruik van crypto valuta’s bij het witwassen van geld en hoge volatiliteitsrisico’s. Er zijn dus nog stappen te maken.

“Hopelijk zal dit in de loop van de tijd evolueren en zullen we in staat zijn om de doelstellingen van de centrale bank te bereiken. Hopelijk kunnen we ervoor zorgen dat er geen witwasproblemen zijn, en zorgen dat we investeerders beschermen. Daarnaast moeten we de producten ook op een verantwoorde manier aan bieden”. Aldus Hughes.


De op twee na grootste bank van Rusland

Tinkoff is één van de meest populaire banken in Rusland. Zo blijk uit een onderzoek van Deloitte in september 2020. Tinkoff is de derde grootste bank na de door de staat gesteunde Sberbank en VTB. De bank staat bekend om haar service ‘Tinkoff Investments’, waarmee particuliere beleggers kunnen beleggen in producten als aandelen, obligaties en valuta.

In februari vertelde een woordvoerder van Tinkoff Investments dat Tinkoff niet van plan was om crypto valuta handel te lanceren. Dit omdat de “juridische status van crypto in Rusland nog niet was vastgesteld”. Juridisch gezien is crypto geen geld, geen eigendom, geen informatie en geen betaalmiddel, aldus de vertegenwoordiger.

Rusland heeft in januari van dit jaar officieel zijn belangrijkste crypto valuta wet, “On Digital Financial Assets”, aangenomen. Vorige maand hebben lokale toezichthouders het Russische verbod op crypto betalingen gedeeltelijk opgeheven, aangezien de DFA het gebruik van crypto als betaalmethode verbood.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten