België Vlag Bitcoin
Regulatie

Belgische financiële toezichthouder FSMA gaat crypto-uitwisselingsdiensten reguleren

De financiële regelgevende instantie in België heeft een nieuwe regel opgelegd die cryptocurrency exchanges en crypto-bewaardiensten in het land vereist om zich binnen een scherpe deadline registreren.

Nieuwe regel gaat 1 mei 2022 al in

De nieuwe regel gaat vanaf morgen, 1 mei 2022, in. Vanaf deze datum moeten alle rechtspersonen en (financiële) entiteiten die crypto-uitwisselingsdiensten of bewaardiensten willen aanbieden in België zich vooraf moeten registreren, volgens de informatie die is vrijgegeven door de FSMA. De FSMA is de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, de financieel regelgevende instantie in België. Dit werd via het Twitter-kanaal van de gebruiker ‘FSMA_Info’ bekend gemaakt.

Voldoen aan nieuwe wettelijke verplichtingen

Bedrijven die al actief zijn in de crypto-sector in België krijgen echter wel enige tijd om te voldoen aan de nieuwe wettelijke verplichtingen. Deze bedrijven moeten uiterlijk vóór 1 juli 2022, 2 maanden na ingang van de nieuwe wet, voldoen aan de nieuwe wettelijke verplichtingen.

Om een actieve registratie bij de FSMA te behouden, moeten crypto-serviceproviders voldoen aan 7 nieuwe voorwaarden, waaronder oprichting in de vorm van een bedrijf met een minimumkapitaal van ongeveer €50.000.

Aan het begin van 2022 werd de pro-crypto-opstelling van België duidelijk, toen het Brusselse parlementslid Christophe De Beukelaer de eerste Europese politicus werd die zijn salaris omzet in Bitcoin (BTC). Hiervoor maakt Beukelaer naar verluidt gebruik van het crypto-handelsplatform genaamd ‘Bit4You’. Maandelijks zet Beukelaer circa €5.500 om in de top cryptocurrency.

Hiernaast maakte Beukelaer ook zijn intentie bekend om andere politici in de regio te inspireren om de groeiende crypto-economie te ondersteunen.

Bestaande bedrijven hebben naast het openbaar maken van hun activiteiten 4 maanden de tijd gekregen om zich als gereguleerd bedrijf te registreren bij de financiële toezichthouder. De deadline hiervoor staat op 1 september 2022. Nadat deze bedrijven hun registratieaanvragen ingediend hebben, wordt verwacht dat hun aanvraag binnen 3 maanden behandeld wordt. Wanneer dit met succes is voltooid ontvangen crypto-serviceproviders een uniek registratienummer, ook wel het ondernemingsnummer genoemd. Dit unieke nummer moet op zijn beurt worden gebruikt in alle interacties met de FSMA.

Regulatie nieuws

Braziliaanse bank Itau Unibanco lanceert cryptocurrency handelsdienst
Mogelijk krijgen 36 cryptobedrijven een licentie in Zuid-Afrika deze maand
De cryptocurrency exchange Coinbase ziet stijging in marktaandeel na Binance-saga
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december