Cryptocurrency

Belgische toezichthouder wil regulering in groeiende crypto-industrie

De toezichthouder van financiële markten in België is van mening dat de overheit een regelgeving moet implementeren voor de snelgroeiende cryptocurrency industrie.


Wettelijk kader

Onlangs, in een hoorzitting, drong de toezichthouder aan op een wettelijk kader voor de cryptocurrency industrie. Niet onterecht, momenteel zijn er duizenden cryptocurrencies beschikbaar voor investeerders in het land.

De Belgische financiële autoriteiten kunnen niet veel druk uitoefenen op de cryptocurrency industrie, vanwege het feit dat financiële wetten in het land niet zijn aangepast voor cryptocurrencies. Deze worden momenteel dus nog niet in een wet meegenomen en is hiermee niet gereguleerd.


Virtuele valuta

Zo werd aangedrongen op een wettelijk kader voor de verkoop, aankoop en het gebruik van virtuele valuta én alle gerelateerde financiële producten. België loopt momenteel achter op de voortgang van cryptocurrency, als over regelgeving wordt gepraat. Dit hoeft niet, want enkele buurtlanden, zoals Frankrijk, Duitsland en Luxemburg, zijn leiders op het gebied van cryptocurrency regelgevingen.


Legaal of illegaal?

Doordat er nog geen regelgeving is, hebben Belgische investeerders nu toegang tot duizenden cryptocurrencies zonder dat zij weten of het legaal of illegaal is deze te bezitten. Mocht dit niet worden gereguleerd, kan dit mogelijk nadelige effecten hebben voor de Belgische markt. Anderzijds zou het een positief effect kunnen hebben bij volledige regulatie. Dit moet dus worden onderzocht. Of de Belgische overheid instemt met een cryptocurrency wetgeving is momenteel nog onbekend.