Changpeng Zhao (CZ)
Binance, Regulatie

Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is

De Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Changpeng “CZ” Zhao, de oprichter en voormalig CEO van Binance, in de Verenigde Staten moet blijven tot zijn straf bekend is. Volgens de rechter is er sprake van een vluchtrisico als hij mag terugkeren naar de Verenigde Arabische Emiraten. Op 7 december oordeelde een federale rechter dat CZ in Amerika moet blijven tot 23 februari 2024, de dag dat hij zijn straf te horen krijgt.

18 maanden de bak in?

Changpeng Zhao kan tot 18 maanden in de gevangenis belanden, nadat hij eerder schuld bekend op het witwassen van geld. Hij is inmiddels akkoord met iedere straf tot het maximum van 18 maanden.

“De verdedigende partij heeft gigantisch veel kapitaal en bezit over de grenzen en geen enkele band met Amerika”, aldus de rechter.

Om die reden denkt men in Amerika dat Changpeng Zhao mogelijk nooit meer zal terugkeren als hij een straf van 18 maanden krijgt en op dat moment in het buitenland zit. “Zijn familie zit in de Verenigde Arabische Emiraten en hij heeft daar een bijzondere status. Onder die omstandigheden is de rechter van mening dat de verdedigende partij niet duidelijk heeft kunnen maken dat er geen vluchtgevaar is als hij terugkeert”, aldus rechter Jones.

Het zou voor de reputatie van de industrie waarschijnlijk niet goed zijn als Changpeng Zhao daadwerkelijk 18 maanden moet brommen.

Borgtocht van 175 miljoen dollar

Op 6 december aanvaardde rechter Jones ook Zhao’s schuldbekentenis, die hij bijna twee weken eerder had ingediend. Changpeng Zhao is momenteel vrij op een borgtocht van 175 miljoen dollar, waarvan rechter Jones zei dat deze “grotendeels lijkt te bestaan uit assets die buiten het bereik van de overheid liggen.”

De rechter voegde eraan toe dat de voormalige CEO van Binance volgens de voorwaarden van de borg vrij mag reizen in de VS en dat zijn familie hem mag bezoeken, wat hij “nauwelijks belastende beperkingen van de vrijheid van de verdachte” noemde.

In november troffen Binance en Zhao een schikking met de Amerikaanse toezichthouders (de Securities and Exchange Commission) voor ruim 4,3 miljard dollar en gaven ze bepaalde financiële misdaden toe. Door deze overeenkomst met de SEC trad ook Changpeng Zhao af als CEO van het beursplatform.

Zo kwam er bij Binance een einde aan een tijdperk, dat uiteindelijk maar zes jaar duurde.

December deal: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Nieuwe Juridische strijd voor Ripple Labs en CEO Brad Garlinghouse
Australische man veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor cyber-identiteitsdiefstal
Nigeriaanse Hooggerechtshof verwerpt rechtszaak van Binance-manager
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen