Exchange Nieuws

Exchange Nieuws

Binance Turkije heeft boete gekregen van 8 miljoen Lira

De Financial Crimes Investigation Board (MASAK) van Turkije heeft Binance een boete van 8 miljoen lira (circa €660.000) opgelegd. Dit komt omdat de Turkse versie van de populaire crypto-exchange de audit van de financiële waakhond voor het toezicht op de naleving van anti-witwaspraktijken (AML) niet doorstaan heeft.


Overtreden AML-wet

De MASAK is in Turkije de financiële waakhond. Volgens hun heeft Binance in Turkije zich schuldig bevonden aan het overtreden van wetten die het witwassen van geld dat met criminele middelen is verkregen, willen voorkomen. Volgens de lokale nieuwsmedia Anadolu Agency heeft MASAK een audit uitgevoerd van wetnummer 5549 ter voorkoming van witwasopbrengsten van misdrijven, ook bekend als de AML-wet.

Deze zelfde AML-wet vereist dat alle bedrijven de persoonlijke identificatie-informatie van de klanten op het platform identificeren en verifiëren. Hier vallen een aantal details onder als voornaam & achternaam, geboortedatum, T.C. identificatienummer (Turkije equivalent van een burgerservicenummer) en type en aantal identiteitsdocumenten. De wet vereist ook dat bedrijven binnen een termijn van tien (10) werkdagen de overheid op de hoogte stellen van eventuele verdachte activiteiten.


Maximale opgelegde straf

Wanneer deze wet overtreden wordt, treden de regelgevers hard op. De Turkse waakhond heeft dan ook de maximaal mogelijke administratieve boete aan Binance opgelegd. Dit bedraagt 8 miljoen Turkse lira (circa €660.000). Deze straf loopt ook samen met de dag waarop president Erdoğan de voltooiing aankondigde van een crypto-wetsontwerp dat binnenkort ter goedkeuring aan het parlement zal worden overhandigd.

Binance is hiermee het allereerste crypto-bedrijf geworden dat van de Turkse overheid een boete heeft ontvangen. De MASAK werkt hiernaast nauw samen met de Financial Action Task Force (FATF), een wereldwijde toezichthouder tegen het witwassen van geld en terrorismefinanciering. Lutfi Elvan, de voormalig minister van Financiën en Kosten, meldt hierover het volgende:

“Er is door de FATF gevraagd naar maatregelen tegen cryptohandelsplatforms. In lijn met dit verzoek heeft MASAK er ook mee ingestemd om transacties die de waarde van 10.000 Lira overschrijden binnen 10 dagen te melden.”

Er worden hierdoor steeds meer juridische maatregelen genomen tegen cryptocurrencies en crypto gerelateerde bedrijven in Turkije. Het is op dit moment nog niet bekend wat de volgende stap precies zal gaan zijn.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten