Nieuws

Bitcoin blijft groene dagen schrijven en verbaast iedereen in 2023

De Bitcoin koers schrijft ook voor de afgelopen 24 uur een plus van 1,79 procent en blijft op die manier groene dagen produceren. Voor de afgelopen zeven dagen staat er op het moment van schrijven zelfs een plus van 22,73 procent op de borden. Dat brengt ons tot een Bitcoin koers van 21.181 dollar en een totale market cap van ongeveer 408 miljard dollar.

Wat is er aan de hand?

Ook tijdens de rustdag op de Amerikaanse aandelenbeurs van gisteren deed Bitcoin het weer heel goed. De Amerikaanse markten waren gisteren gesloten als gevolg van de Martin Luther King vakantie. Een kleine week geleden handelde Bitcoin nog op een koers van 17.000 dollar, waarna we dus een gigantische sprong maakten. Het lijkt erop dat we die sprong vooral te danken hebben aan de gunstige inflatiecijfers vanuit de Verenigde Staten.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan lijkt de Federal Reserve echt grip te krijgen op de inflatie. Zelfs de Amerikaanse economie staat nog altijd overeind na de cumulatieve renteverhoging van 4,25 procent die we vanaf maart 2022 moesten ondergaan. De markten zijn daardoor hard geraakt, maar de gevreesde recessie is nog altijd niet gekomen. Het is alleen de vraag hoe lang de economie nog kan blijven draaien onder deze hoge rente.

Het Amerikaanse schuldplafond

De opleving van Bitcoin vindt ook plaats tegen de achtergrond van problemen op het gebied van het Amerikaanse schuldplafond. De verwachting is dat het schuldplafond van 31,4 biljoen dollar snel wordt aangetikt, waarna de overheid in principe geen schulden meer mag maken. Dat betekent dat ze daadwerkelijk moeten snijden in de uitgaven om nog dingen te kunnen doen. Ook het terugbetalen van de schulden moet vanaf dat moment met het geld dat er nog ligt.

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, riep het congres op vrijdag al op om het schuldplafond zo snel mogelijk te verhogen. Doen ze dat niet, dan zou dat plafond op 19 januari al bereikt kunnen worden. Het probleem voor de democratische administratie van president Joe Biden is echter dat de republikeinen momenteel een meerderheid in het congres hebben. Die willen deze situatie zeker gebruiken om wat extra druk op de democraten te zetten. Wat dat betreft komen er weer een paar spannende dagen aan.

Bitcoin nieuws

Miljardair adviseert ondernemers te investeren in Bitcoin
Palihapitiya: ‘Federal Reserve had rente met 0,50 procent moeten verhogen’
Populaire analist: ‘Bitcoin kan nieuwe bullmarkt ingaan’
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin