Bitcoin, BTC
Bitcoin

Bitcoin groeit in 2023 met 60%, Amerikaanse banken verliezen $100 miljard

Het jaar 2023 is tot nu toe het jaar van Bitcoin. Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009 als antwoord op het traditionele financiële systeem, waarin gecentraliseerde machthebbers, in de vorm van onder andere grote banken, de dienst uitmaken. Dit jaar schoot de Bitcoin koers al met 60 procent omhoog, terwijl de grote Amerikaanse banken 100 miljard dollar aan waarde moesten inleveren.

De grote ontkoppeling

Bitcoin laat niet alleen zijn hielen zien aan de grote boze banken van deze wereld, maar doet het ook een stuk beter dan aandelen. Dat is een bijzondere ontwikkeling, omdat de Bitcoin koers gedurende een lange periode in tandem bewoog met de aandelenmarkten.

Gingen de aandelen omhoog? Dan ging Bitcoin mee en andersom. Inmiddels doen de aandelen het niet zo heel goed en gaat Bitcoin als een speer. De correlatie die er lange tijd was tussen de Bitcoin koers en techaandelen lijkt op dit moment even afwezig.

De Amerikaanse Nasdaq 100, de techbeurs van de Verenigde Staten, leverde tot op heden ongeveer 15 procent in tijdens de eerste drie maanden van 2023. Alleen de S&P 500 mag een kleine plus opschrijven, maar dat gaat slechts om een paar procent. Is het jaar 2023 dan de definitieve doorbraak van Bitcoin als een alternatief voor goud?

Banken massaal onderuit

Het spektakel is compleet als we kijken naar de prestaties van de zes grootste Amerikaanse banken van de beurs: JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley en Goldman Sachs. Bij elkaar moesten deze banken vanaf de start van 2023 ongeveer 100 miljard dollar aan waarde inlveren.

Bank of America is de slechtst presterende bank van dit jaar met een min van om en nabij de 17 procent. Zij worden echter op de voet gevolgd door Goldman Sachs, dat het moet doen met een min van bijna 12 procent.

Vervolgens komen we bij Wells Fargo (9 procent), JPMorgan Chase (6 procent), Citigroup (3 procent) en Morgan Stanley (1 procent). Het vertrouwen in de banken ebt langzaam weg en de markt is massaal op zoek naar een alternatief. Zal Bitcoin zich dit jaar blijven bewijzen als een betrouwbare keuze? Dat gaan we zien!

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen