Mine Bitcoin Enter
Bitcoin

Bitcoin hash-rate schiet stiekem omhoog

Alhoewel Bitcoin (BTC) worstelt om $30.000 te bereiken en te behouden, worden er onder de oppervlakte wel nieuwe hoogtepunten bereikt.

Nieuwe records voor Moeilijkheidsgraad en Hash-rate

Uit de nieuwste gegevens blijkt namelijk dat de basisprincipes van het Bitcoin-netwerk, moeilijkheidsgraad en de hash-rate, deze week nieuwe records zullen bereiken.

In 2023 ging het herstel van Bitcoin niet alleen over de prijsactie van BTC; miners zagen zelf ook aanzienlijke verbeteringen. Het eerste kwartaal alleen al zag BTC/USD met 70% toenemen, waardoor miners, die tijdens de bearmarkt winstmarges tot bijna nul zagen dalen, enige broodnodige verlichting kregen.

De verbetering voor deze crypto-miners wordt weerspiegeld in de competitie om bloksubsidies, die de afgelopen 2 maanden nieuwe recordhoogtes heeft bereikt. Deze week zal daarop tevens geen uitzondering zijn. Volgens gegevens afkomstig van BTC.com zal de moeilijkheidsgraad op 20 april met ongeveer 2,1% toenemen tot 48,91 biljoen, een duizelingwekkend aantal dat maar liefst 13 biljoen hoger is dan aan het begin van het jaar.

Schattingen zijn enigszins misleidend

Gisteren (op 18 april) bereikte de hash-rate van het Bitcoin-netwerk een nieuw record van 418 exahashes per seconde (EH/s), volgens ruwe gegevens van MiningPoolStats. Alhoewel de schattingen van de hash-rate niet concreet zijn en als enigszins misleidend kunnen worden beschouwd, blijven sommige commentatoren de metriek nauwlettend volgen, omdat deze vaak wordt gebruikt om conclusies te trekken over de prijssterkte van BTC.

Hashrate BTC

Een belangrijk punt van zorg is Rusland, dat naar verluidt hun miningactiviteiten heeft opgevoerd om in 2023 de op één na grootste miner ter wereld te worden. Dit heeft sommigen doen vrezen dat regeringen met een meerderheidsaandeel in de hash-snelheid miners onder druk zouden kunnen zetten om transacties te censureren. Anderen geloven echter dat het werkelijke “gevaar” is dat de hash-snelheid wordt gebruikt om Bitcoin te verdienen.

“Tegenstanders die hypothetisch hash-rate gebruiken om #btc-transacties te censureren, leiden af van tegenstanders die daadwerkelijk hash-rate gebruiken om #btc-inkomsten te verdienen”, schreef Pierre Rochard, vice-president van onderzoek bij Riot Platforms, in een recent commentaar op het onderwerp.

Aantal BTC-verkopen blijven toch toenemen

Een blik op de huidige staat van minerssaldi laat ondertussen zien dat de BTC-verkopen op voortschrijdende basis van 30 dagen toenemen.

Op 18 april verminderden miners als slot hun Bitcoin-bezit met 648 BTC in vergelijking met een maand geleden, volgens gegevens afkomstig van Glassnode. Het is op dit moment nog niet of deze trend blijft aanhouden of niet.

Bitcoin nieuws

Cryptobeurzen betalen Mt. Gox Bitcoins uit, verkoopgolf op komst?
Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen