geld rijk
Bitcoin

Bitcoin koers hard onderuit, kan een nieuwe bankencrisis redding brengen?

De Bitcoin koers zit sinds het bereiken van de voorlopige all-time high op 14 maart in de problemen, maar een nieuwe bankencrisis kan mogelijk redding brengen. Gisteren werd bekend dat er met Republic First Bank weer een nieuwe Amerikaanse bank is omgevallen.

In maart 2023 schoot de Bitcoin koers omhoog nadat er een bankencrisis begon. Gaan we nu een herhaling van zetten zien?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Nieuwe bankencrisis in Amerika, goed voor Bitcoin?

Amerikaanse banken investeren een groot deel van hun kapitaal in staatsobligaties. Door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn die flink in waarde gedaald, waardoor de investeringsportfolio’s van veel commerciële momenteel roodgekleurd zijn.

Voor Republic First Bank bereikte die situatie deze week een climax. De bank slaagde er niet in om nieuw kapitaal op te halen en moest zijn faillissement aankondigen.

In 2023 veroorzaakte dit een gigantische stijging voor Bitcoin, omdat veel investeerders plotseling begrepen dat hun kapitaal niet zo veilig staat bij de banken.

Het interessante aan Bitcoin is dat er geen sprake is van counterparty risk. De digitale munt is een asset die voor zijn bestaan niet afhankelijk is van derden. Je kunt het volledig in eigen beheer bewaren, waardoor je in feite zelf de bank bent.

Krijgen we nu een tweede episode van de bankencrisis in de Verenigde Staten en kan dat de Bitcoin koers opnieuw een gigantische boost geven? Na de koersdalingen van de afgelopen 24 uur lijkt het daar niet op, maar het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken.

Moet de Amerikaanse centrale bank ingrijpen?

Het wordt pas interessant op het moment dat de Amerikaanse centrale bank moet ingrijpen. Op dit moment is er nog geen sprake van een tweede bankencrisis, omdat het faillissement van Republic First Bank geen bedreiging vormt voor de rest van de industrie, laat staan het financiële systeem.

Op de achtergrond beginnen de reserves die commerciële banken aanhouden bij de Amerikaanse centrale bank echter een kritiek punt te bereiken. Op dit moment staan de reserves nog maar 360 miljard dollar boven de “buffer” die zo belangrijk is voor de Amerikaanse centrale bank.

Naarmate die grens dichterbij komt is de kans groter dat de Amerikaanse centrale bank ingrijpt. Op dit moment kiest de centrale bank er nog voor om zijn balans te laten krimpen.

Hiermee laten ze in feite staatsobligaties en andere financiële assets van hun balans weglopen. Maar de ontwikkeling van deze situatie kan betekenen dat ze het krimpen van de balans drastisch vertragen (goed voor Bitcoin) of zelfs helemaal omdraaien.

Het zou kunnen dat ze in een crisis-situatie moeten besluiten om assets uit de markt op te kopen, om commerciële banken te steunen en te voorkomen dat het financiële systeem op zijn gat gaat.

De timing hiervan is dramatisch voor de Amerikaanse centrale bank, omdat de inflatie oploopt.

Maar als het erop aankomt en ze moeten kiezen tussen het redden van de bankensector (en in het verlengde daarvan het financiële systeem) of de inflatie, dan kiezen ze altijd voor het redden van de banken.

Zodoende kan het zijn dat we op relatief korte termijn een interessante reactie te zien krijgen van de Amerikaanse centrale bank, die weleens heel bullish kan uitpakken voor Bitcoin.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers doorbreekt na 38 dagen opnieuw de grens van $71.000
Analist: Parabolische fase Bitcoin staat op het punt van beginnen
Bitcoin ETFs halen voor 6e dag op rij honderden miljoenen binnen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten