Bitcoin Nieuws

Bitcoin koers meer gecorreleerd met FTX dan macro-omstandigheden

De ineenstorting van FTX en de ontwikkelingen die daarmee in verband staan, deden volgens Messari meer voor de Bitcoin koers dan macro-economische ontwikkelingen als renteverhogingen en de inflatie.

In een “State of Bitcoin Q4 2022” rapport dat Messari publiceerde op 10 februari, schrijven onderzoeksanalisten Sami Kassab en Chris Collar dat de ineenstorting van FTX resulteerde in een koersdaling van 25 procent voor Bitcoin.

Federal Reserve komt tot dezelfde conclusie

Grappig genoeg komt de Federal Reserve tot een vergelijkbare conclusie. Ook zij schrijven dat de Amerikaanse renteverhogingen weinig effect op de koers hadden. Het enige wat volgens de Federal Reserve nog wel effect op de Bitcoin koers had, was de inflatie. “In tegenstelling tot bij andere assets is er voor Bitcoin geen enkele correlatie met monetair en macro-economisch nieuws,” aldus de New York Fed.

Het is in de eerste plaats interessant dat de Federal Reserve met deze bevindingen komt, maar nog meer bijzonder dat het Bitcoin blijkbaar als iets beschouwt wat belangrijk genoeg is om er onderzoeksuren voor vrij te maken. De auteurs van het onderzoekspaper, Gianluca Benigo en Carlo Rosa, verzamelden data van januari 2017 tot en met december 2022 om de impact van het macro-economische nieuws op verschillende assets te meten.

Grote verrassing

Volgens de auteurs is het gedrag van Bitcoin het belangrijkste resultaat uit hun onderzoek. Benigo en Rosa waren naar eigen zeggen compleet verrast over het feit dat Bitcoin als enige asset compleet orthogonaal is aan monetair en macro-economisch nieuws. “Het belangrijkste resultaat is dat, in tegenstelling tot andere Amerikaanse assets, Bitcoin orthogonaal is aan monetair en macro-economisch nieuws,” aldus de auteurs 

“Deze ontkoppeling is verwarrend, omdat je zou zeggen dat onverwachte veranderingen in de rente de Bitcoin koers in principe zouden moeten beïnvloeden. Zelfs als je Bitcoin alleen ziet als een puur speculatieve asset,” aldus Benigo en Rosa. Ondanks dat de Federal Reserve nog niet klaar is met de renteverhogingen, is Bitcoin fantastisch aan 2023 begonnen. Al is er momenteel sprake van een kleine correctie.

Bitcoin nieuws

Miljardair adviseert ondernemers te investeren in Bitcoin
Palihapitiya: ‘Federal Reserve had rente met 0,50 procent moeten verhogen’
Populaire analist: ‘Bitcoin kan nieuwe bullmarkt ingaan’
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin