Bitcoin

Bitcoin viert 13e verjaardag met nieuwe all-time high van de hash rate

Het Bitcoin-netwerk heeft een zes maanden durende rally achter de rug. Zaterdag bereikte het een nieuwe all-time high hash rate van 207,53 exahashes per seconde.


Bitcoin bestaat dertien jaar

Vandaag is het precies dertien jaar geleden dat Satoshi Nakamoto het genesisblok, ofwel blok 0, van het Bitcoin-netwerk heeft gemined. Hij minede toen voor het eerst een beloning van 50 BTC. De maker van Bitcoin deed dit op 3 januari 2009.

Dertien jaar later, in 2022, vertoont het netwerk geen tekenen van vertraging. Het netwerk bereikte een nieuwe all-time high hash rate. Deze staat nu op 207,53 exahashes per seconde (EH/s).

De hash rate van Bitcoin kende een tijdelijke terugval nadat China cryptomining- en handelsactiviteiten had verboden. De terugval was een direct gevolg van China’s algehele verbod op crypto. Hierdoor ontstond er een plotseling tekort aan miners en daalde de hash rate tot 58,46 EH/s. De hash rate is gecorreleerd aan de sterkte van het netwerk op basis van het aantal actieve miners.

Bitcoin hash rate in juni 2021 – Bron: YCharts

Herstel van de hash rate

De hash rate van Bitcoin maakte uiteindelijk een comeback toen Chinese miners begonnen te migreren naar andere jurisdicties. Op zaterdag registreerde het BTC-netwerk een nieuw hoogtepunt van 207,53 EH/s. Hiermee werd de veiligheid van het netwerk hersteld door de mining difficulty te verhogen.

Bitcoin hash rate in januari 2022 – Bron: YCharts

Op dit moment staat de hash rate van het BTC-netwerk op 190,64 EH/s. Dit is een daling van 8,14% ten opzichte van de all-time high.

Bitcoin holdings van particuliere bedrijven zijn vorig jaar aanzienlijk toegenomen. Dit werd onthuld door on-chain analist Willy Woo:

De aankopen gedaan door MicroStrategy van Michael Saylor bedroegen al meer dan $6 miljard. Alleen al in december kocht de firma nog eens 1.914 BTC ter waarde van 94 miljoen dollar.

Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins