Bitcoin transactie
Bitcoin

Bitcoin transactiekosten exploderen: OKX verantwoordelijk voor overbelasting blockchain?

Gebruikers van het Bitcoin (BTC) netwerk moeten momenteel diep in de buidel tasten om transacties doorgang te laten vinden.

De vergoedingen zijn tijdelijk hard de lucht in geschoten doordat de Bitcoin blockchain enorm overladen is. Met meer dan 300.000 transacties in de wachtrij dien je tientallen euro’s te betalen om waarde over het netwerk te versturen.

Opmerkelijk genoeg lijkt de internationale crypto exchange OKX de boosdoener te zijn voor de stijging in transactiekosten.

BTC kosten schieten de lucht in

Volgens Mempool.Space betaal je momenteel gemiddeld $34,08 voor een BTC-transactie met gemiddelde prioriteit. Normaal gesproken liggen de vergoedingen rond enkele dollars per transactie, wat een enorm contrast vormt met de huidige situatie.

De transactiekosten liggen momenteel vele malen hoger doordat het netwerk enorm drukbezocht is, met meer dan 300.000 onbevestigde transacties in de wacht. 

BTC-transacties worden verwerkt door miners, en deze kunnen maar een beperkt aantal transacties in één blok verwerken. Wanneer de vraag naar transacties de capaciteit overschrijdt, ontstaat er logischerwijs een wachtrij. Miners strijken naast de block reward ook alle betaalde transactiekosten op, en dus zullen zij vanzelfsprekend de transacties verwerken met de hoogste transactiekosten.

Het is niet de eerste keer dat de transactiekosten op het Bitcoin netwerk de pan uit rijzen, tot frustratie van velen. In het verleden lag de oorzaak echter veelal bij tokeniseringsprotocollen Ordinals of het recent geïntroduceerde Runes. Dit keer zou de gerenommeerde crypto-beurs OKX, die deze week tevens zijn intrede tot de Nederlandse markt maakte, de oorzaak zijn.

Interne BTC-transacties OKX

Volgens een analyse van CryptoQuant onderzoekshoofd Julio Moreno veroorzaakt OKX de huidige congestie op het Bitcoin netwerk, en dus de hogere transactiekosten.

De analist liet op socialmediaplatform X weten dat de cryptobeurs interne transacties aan het uitvoeren zou zijn om hun UTXO’s (‘Unspent Transaction Output’)  te consolideren. 

Het Bitcoin netwerk werkt op basis van het UTXO-model. Elke keer dat er een Bitcoin-transactie plaatsvindt, wordt een bepaalde hoeveelheid Bitcoin verzonden van de ene naar de andere wallet. De Bitcoin die wordt ontvangen, wordt opgeslagen als een onuitgegeven transactie-uitvoer (UTXO) in de wallet van de ontvanger en kan vervolgens worden gebruikt als invoer voor toekomstige transacties. 

Gebruikers betalen transactiekosten voor elke individuele UTXO’s in hun wallet. Beurzen hebben vaak veel kleine transacties die binnenkomen en grote transacties die uitgaan. Om deze UTXO’s te consolideren, voeren beurzen transacties uit waarbij alle UTXO’s tegelijk worden uitgegeven, waardoor ze samensmelten tot grotere UTXO’s in dezelfde wallet.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen