Bitcoin-BTC
Regulatie

Bitcoin vaker gebruikt in Mexicaanse en Colombiaanse drugskartels

Naar verluidt wordt de top cryptocurrency Bitcoin steeds vaker gebruikt in zowel Mexicaanse als Colombiaanse drugkartels om hun deals te sluiten. Dit blijkt uit nieuwe rapporten afkomstig van de door de VN gesteunde narcotiva-agency de ‘International Narcotics Control Board’ (INCB). Naar verluidt volgde zij enkele kartels in zowel Mexico als Colombia.


Machtigste kartels ter wereld

De INCB liet in een Tweet het volgende weten:

“Illegale geldstromen in verband met drugshandel hebben verstrekkende negatieve gevolgen voor samenlevingen – van corruptie tot toenemende georganiseerde misdaad, geweld, armoede en ongelijkheid.”

Het rapport dat afkomstig is vanuit de INCB stelt dat de Mexicaanse kartels, die tevens tot de machtigste van de wereld horen, zo’n $25 miljard aan illegale fondsen hebben witgewassen. Maar naar verluidt wordt hier steeds vaker Bitcoin voor gebruikt, voornamelijk vanwege het gemak en de veiligheid die erbij horen.

Verreweg het merendeel van deze fondsen worden verspreid over het Mexicaanse monetaire systeem, waardoor de kartels van het land tot de rijkste ter wereld behoren. Met het gebruik van cryptocurrencies zou de impact van deze groepen potentieel nog groter kunnen worden.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Maatregelen voor cryptocurrencies tegen kartels

In Mexico stelt de wet iedere exchange verplicht om transacties van meer dan $2.830 (€2.575) te melden. De betreffende drugskartels lijken hierdoor manieren gevonden te hebben om de vereisten te omzeilen.

Sommige van de bendes waarvan is vastgesteld dat ze bitcoins gebruiken in hun transacties, zijn het Jalisco New Generation Cartel en het Sinaloa-kartel in Mexico.

In een interview zei de vertegenwoordiger van de International Narcotics Control Board dat de situatie om dringende regelgevende maatregelen voor cryptocurrencies tegen kartels vraagt. Hij drong er bij landen op aan samen te komen om een strategie uit te stippelen om de dreiging te bestrijden die gepaard gaat met de toenemende affiniteit van drugskartels met cryptocurrencies. Het is echter nog niet duidelijk of hier naar geluisterd gaat worden.