Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Bitconnect-oprichter aangeklaagd voor opereren van wereldwijd Ponzi-schema

Waar Bitconnect in 2018 al sloot, zijn de autoriteiten in de Verenigde Staten nog niet klaar met de promotors ervan. Nu lijken ze één van de mede-oprichters aan te pakken.


Eén van de oprichters formeel aangeklaagd

De rechtszaak tegen Bitconnect is hiermee nog lang niet voorbij. Inmiddels heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie bekend gemaakt dat één van de Bitconnect-oprichters formeel aangeklaagd is wegens fraude, dat in verband kan worden gebracht met het beroemste Ponzi-schema in de crypto-wereld.

De mede-oprichter, Satish Kumbhani, een man van 36 uit Hemal in India, beschuldigd is van samenzwering om draadfraude te plegen. Draadfraude is een samenzwering om grondstofprijsmanipulatie te plegen. Hierdoor wordt een geldovermakingsbedrijf zonder vergunning geëxploiteerd om internationaal geld te kunnen witwassen.

Na uitvoerig onderzoek konden alle kosten die verbonden worden aan de werking van het Bitconnect-project. Zij leverde een service die verkocht werd als uitleenprogramma, waarmee een piramidespel in werking kon worden gezet. Uiteindelijk wist het project de top 20 in de lijst van cryptocurrencies te betreden, waarna het echter snel omgestoten werd. In totaal zou Kumbhani en zijn mede-oprichters bijna $2.4 (€2.13) miljard aan geld stelen.


Wil jij crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Het Bitconnect Ponzi-schema

Bitconnect had een Ponzi-schema gecreëerd waarin een handelsbotservice en volatiliteitssoftware aangeboden werd, met de grote belofte dat degenen die Bitconnect zouden gebruiken aanzienlijke winsten in crypto zouden maken.

In realiteit verdienden klanten geld dat in verhouding was met de mensen die ze bij het bedrijf wisten te betrekken en werden betaald met geld dat binnenkwam van nieuwe gebruikers. Dit is erg typerend voor een vrij standaard Ponzi-schema.

De oprichters van Bitconnect wisten echter op slimme manieren in een relatief korte tijd enorm veel aandacht voor zichzelf te creëren. Dit leidde voor een enorme toename in populariteit van het project, wat ervoor gezorgd heeft dat de oprichters in totaliteit meer geld konden stelen. Eric B. Smith, een speciaal verantwoordelijke agend van het Cleveland Field Office van de FBI zei het volgende in een officiële verklaring:

“De aanklacht herhaalt de toewijding van de FBI om slechte actoren te identificeren en aan te pakken die investeerders oplichten en het vermogen van legitieme ondernemers om te innoveren binnen de opkomende cryptocurrency-ruimte bezoedelen. Een beproefd fraudeplan met een nieuwe draai aankleden en het in het buitenland baseren, zal de vastberadenheid en toewijding van de FBI niet afschrikken om dergelijke fraudeurs nauwgezet te onderzoeken en voor het gerecht te brengen.”

Het is momenteel nog niet bekend wat voor straf de aangeklaagde precies te wachten staat.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten