Crypto Regulation
Regulatie

BitGo schikt in rechtszaak over schendingen van sancties

In de Verenigde Staten (VS) heeft een rechtszaak plaatsgevonden over een aantal sancties die zijn geschonden door BitGo. Het zou gaan over een aantal sancties met betrekking tot de kosten die het digitale cryptoplatform gebruikers in gesanctioneerde gebieden faciliteerde om transacties uit te voeren met behulp van zijn crypto-portefeuillediensten tussen 2015 en 2019.


Sancties niet voldoende nageleefd

BitGo is een crypto-bewaarder en portefeuillemanager, maar dan bedoeld voor instituten. Vanwege juridische redenen werden er sancties gelegd voor gebruikers uit Cuba, Iran, Soedan, Syrië en de Krim. Het resultaat hiervan was een blokkade voor diverse (online) tools en platforms, waaronder ook BitGo.

Naar verluidt heeft BitGo echter niet voor de nodige voorzichtigheid gezorgd en niet voldoende zorg besteed aan de nalevingsverplichtingen van deze sancties. Hierdoor konden nog steeds veel gebruikers uit deze gebieden gebruik maken van het online platform van BitGo. Deze landen zijn naar verluidt gemarkeerd als risicovol wanneer het gaat om online identificatie, wat een belangrijke reden was voor de sancties in de eerste plaats.

Naar verluidt zijn ten minste 183 gebruikers van het BitGo-platform afkomstig van de gebieden waar de sancties aan opgelegd zijn, die vanwege verschillende redenen een account aangemaakt hebben. Naar verluidt zouden de accounts slechts $9.000 aan transacties verwerkt hebben, waardoor de ‘schade’ aanzienlijk beperkt blijft.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Boete valt relatief laag uit

Aangezien de sancties hierdoor met meervoud overschreden zijn, werd het bedrijf aangeklaagd. In totaal moet BitGo nu een bedrag van $98.830 (ruim €80.500) nu betaald worden als resultaat van de schikking. Hiermee is de boete voor BitGo relatief laag uitgebleven, waardoor het bedrijf niet direct in hoge geldnood gaat bivakkeren. Als vergelijking, wanneer de rechtszaak voor de rechtbank gekomen was, kon het bedrijf een boete verwachten van ergens tussen de $183.000 en de $53.000.000.

Alhoewel BitGo hiermee goed weg lijkt te komen, is dit wel een waarschuwing voor alle cryptobedrijven, met name diegene die ook actief zijn in deze gebieden. Met deze actie wordt namelijk benadrukt dat er diverse sanctierisico’s zijn inbegrepen voor alle financiële dienstverleners die betrokken zijn bij het aanbieden van digitale valutadiensten. Deze sancties moeten dan ook zeker niet over het hoofd gezien worden, want dat kan enorme financiële gevolgen hebben voor de betrokken partijen. Hierom moeten alle betrokken bedrijven de nodige maatregelen nemen om alle risico’s zoveel mogelijk in te perken.