Bitvavo, mobiel start
Bitvavo, Exchange

Bitvavo bereikt akkoord en krijgt 80-100% van de openstaande schulden van DCG terug

Het is je vast niet ontgaan dat Bitvavo de afgelopen periode problemen had met een belangrijke partner. Op het platform van Bitvavo is het mogelijk om crypto te staken, maar dat onderdeel van de dienstverlening is uitbesteed aan het Amerikaanse Genesis, wat een zusterbedrijf is van de Digital Currency Group. Genesis beheert voor ongeveer 280 miljoen euro aan assets van Bitvavo, maar zit momenteel in grote financiële problemen.

Bitvavo verwacht 80 tot 100 procent van zijn geld terug te krijgen

Van de 280 miljoen euro die Bitvavo bij Genesis onderbracht, komt 70 procent in ieder geval terug. Dat staat al sinds het begin van 2023 op papier. Dat betekent dat Bitvavo 196 miljoen euro terugkrijgt, maar dat er nog onzekerheid is over de overige 84 miljoen euro. Eerder gaf Bitvavo aan dat het volledig garant staat voor het resterende bedrag, waardoor gebruikers van het platform zich in principe geen zorgen hoeven te maken.

Dat neemt niet weg dat 84 miljoen euro een gat is die zelfs een grote beurspartij als Bitvavo niet zomaar op tafel legt. Echt een goede ontwikkeling is het in ieder geval niet voor het Nederlandse beursplatform. Ze zullen daar enorm balen van de keuze om de staking-diensten uit te besteden aan Genesis.

Voor de overige 30 procent van het openstaande bedrag lijkt er nu ook licht aan het einde van de tunnel. “In de afgelopen periode is gesproken over het restant. Het resultaat dat bij de rechter is voorgelegd, komt neer op een verwachte ‘recovery rate’ van tussen de 80 en 100 procent wat wordt terugbetaald in digitale valuta, contanten en preferente aandelen van DCG. Verdere details worden op korte termijn bekendgemaakt,” aldus Bitvavo in een nieuwe verklaring.

Morgen of overmorgen weten we meer

Hoewel het een positieve ontwikkeling is dat er nu in ieder geval duidelijkheid is voor het beursplatform, is het resultaat niet optimaal. Met name het idee dat Bitvavo als onderdeel van de terugbetaling preferente aandelen in de Digital Currency Group krijgt is niet heel aantrekkelijk. Zeker omdat die partij op meerdere fronten problemen kent op dit moment. 

Het nu bereikte akkoord op hoofdlijnen wordt vandaag of morgen gepubliceerd. Daarna weten we dus precies hoe de spreekwoordelijke vork in de steel zit. Daarna is het de bedoeling om het akkoord verder uit te werken in een Plan Support Agreement, die vervolgens wordt voorgelegd aan een comité van schuldeisers.

Bitvavo zit in deze commissie en zal “ten behoeve van alle schuldeisers” het voorgestelde plan beoordelen. Indien de commissie akkoord is, ondertekent de faillissementsrechter het plan en beginnen de terugbetalingen. Er zal dus snel meer duidelijkheid zijn omtrent de financiële gezondheid van Bitvavo.

Bitvavo nieuws

Bitvavo voegt 4 nieuwe crypto’s toe & Nederlanders krijgen gratis 20 euro
Bitvavo bereikt 1 miljard handelsvolume in 24 uur en Nederlanders krijgen gratis 20 euro
Bitvavo voegt 3 nieuwe Cryptomunten toe aan assortiment
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken