Blackrock
Bitcoin

BlackRock in race voor eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF

BlackRock, een prominente beleggingsonderneming, heeft de stap gezet om een Bitcoin Spot Exchange Traded Fund (ETF) aan te vragen. Hiermee zouden zij, indien goedgekeurd, de allereerste zijn die zo’n ETF aanbieden in de Verenigde Staten.

Ze zijn echter niet de enige die hun pijlen richten op een dergelijk fonds. Integendeel, BlackRock is de nieuwste toevoeging aan een groeiende lijst van kandidaten die zich hebben aangemeld voor een Bitcoin ETF. Andere prominente namen op deze lijst zijn onder meer ARK, dat nog in afwachting is van een definitieve beslissing van de SEC, en Grayscale, die in beroep is gegaan tegen hun afwijzing.

Structuur en bedoelingen van het fonds

Zoals aangegeven in de aanvraag die is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) door Nasdaq, zou Coinbase Custody Trust Company fungeren als bewaarder van de Bitcoin-assets van het fonds. Daarentegen zou de Bank of New York Mellon de verantwoordelijkheid dragen voor het beheer van de fiatvaluta. Het voorgestelde iShares Bitcoin Trust van BlackRock zou als Commodity-Based Trust-aandelen worden verhandeld.

In de aanvraag, die op 15 juni is ingediend, wordt duidelijk gesteld dat:

“De aandelen zijn bedoeld om de belemmeringen weg te nemen die geassocieerd zijn met de complexiteit en operationele lasten die komen kijken bij een directe investering in Bitcoin.”

Prijsbeheer en regulering

De Bitcoin-prijs zou tijdens reguliere handelsuren elke 15 seconden worden bijgewerkt met behulp van de CF Benchmarks Index.

Het document merkt bovendien op dat eerder goedgekeurde spot exchange traded producten op de grondstoffen- en valutamarkten “meestal ongereguleerd zijn. De Commissie baseerde zich in het verleden op de onderliggende futuresmarkt voor haar goedkeuring van trust shares.”

Daarom impliceert het document dat een gereguleerde markt van aanzienlijke omvang niet noodzakelijk vereist dat de spot bitcoin-markt wordt gereguleerd voordat de Commissie dit voorstel goedkeurt.

De aanhoudende strijd om goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF

Tot op heden heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nog geen spot Bitcoin ETF goedgekeurd, ondanks het feit dat er talloze aanvragen zijn ingediend. Grayscale is zover gegaan dat het de SEC voor de rechter heeft gedaagd, in een poging de degelijkheid van de Bitcoin-futures te bepleiten. Dit gebeurde na de afwijzing van hun aanvraag om een spot Bitcoin ETF op te zetten.

Twee andere prominente partijen, ARK Invest van Cathie Wood en de Europese investeringsmaatschappij 21Shares, hebben eveneens aangedrongen op de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF. Beiden hebben hun inspanningen opgevoerd en dienden in april hun derde aanvraag in.

Het is belangrijk om op te merken dat de allereerste verhandelde Bitcoin ETF niet uit de Verenigde Staten komt, maar uit Canada. De Purpose Bitcoin ETF, opgericht begin 2021, heeft deze primeur.

Bitcoin nieuws

ChatGPT CEO Sam Altman investeert miljoenen in nieuw Bitcoin-bedrijf
‘Bitcoin kan aan mini-parabool naar 60.000 dollar beginnen’
Analist deelt tijdlijn voor nieuwe all-time high van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers