Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

Blockchain-ambities China bekend na publicatie nationaal vijfjarenplan

Dat China de blockchain-technologie omarmt is inmiddels wel bekend. Deze omarming wordt echter opnieuw bevestigt nadat het land een vijfjarig ontwikkelingsplan omtrent de blockchain-technologie gepubliceerd heeft.


Wantrouwen richting open-source en cryptocurrencies

Het is hiermee voor het eerst dat blockchain officieel benoemd wordt in de reguliere vijfjarenplannen van China, die dit maal in de periode 2021-2025 wordt uitgezet.

Over de afgelopen jaren heeft China, net als veel andere landen, enorm veel onderzoek gedaan naar nieuwe technologieën. De resultaten hiervan lopen dan ook enorm uiteen, van het lopende plan om een digitale valuta van de centrale bank uit te rollen tot het gebruik van digitale biometrische hardware-wallets voor de digitale Yuan.

Dit is enigszins opvallend, want in China is er een algemeen wantrouwen richting open-source en gedecentraliseerde cryptocurrencies. Dit wordt nog eens bevestigt in het aantal verboden op crypto-exchanges en initiële muntaanbiedingen.


Meer inwoners naar stedelijke gebieden

Recentelijk is gestart met de acceptatie van digitale Yuan-betalingen in enkele grote Chinese steden, zoals in Shanghai. Dit in combinatie met de uitrol van onder andere geldautomaten in de regio Shenzhen, sluit goed aan bij het doel van China om in medio 2025 65% van de bevolking in stedelijke gebieden te hebben.

Waar het vijfjarenplan geprezen wordt voor de blockchain-technologie, heeft het op andere gebieden echter kritiek ontvangen. Met name het gebrek aan een bredere economische ambitie en de neiging om te focussen op schuldvermindering levert nog de nodige kritiek op.

China lijkt hiermee momenteel ook van andere landen af te wijken. Een voorbeeld hiervan is de Verenigde Staten, waar de nieuwe president Joe Biden juist geld uitgeeft als onderdeel van een COVID-19-stimuleringspakket. Waar in andere landen juist geld wordt uitgegeven om de impact op de economie in te perken, wordt in China nu juist geld bespaard. Het is momenteel nog niet bekend wat de gevolgen op de economie hiervan precies zullen gaan zijn.

Verwacht wordt dat de technologie-uitgaven die China momenteel maakt, zullen bijdragen aan een hoger rendement op het Chinese bbp in de komende jaren. China is van plan om in de komende jaren ieder jaar 7% meer in (nieuwe) technologieën te investeren.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten