Altcoin

Brave lanceert gecodeerde videogesprekken eerder dan Zoom

Vanaf nu kun je videogesprekken met end-to-end encryptie voeren in de Brave browser.


Meer privacy tijdens videogesprekken

Brave is een op privacy gerichte webbrowser aangedreven door cryptocurrency. Sinds kort lanceerde het bedrijf gecodeerde videogesprekken.

De gecodeerde videoservice, genaamd ‘Brave Together’, kan worden gebruikt om onbeperkt gecodeerde videogesprekken te voeren met twee andere deelnemers. Alle Brave gebruikers hebben toegang tot de functie en je hebt er geen account voor nodig.

Brave onthulde dat videoconferenties die meer dan twee deelnemers ondersteunen momenteel worden getest op Brave Nightly – de ontwikkelingsversie van de browser. Brave Together is gebaseerd op de open-source gecodeerde videosoftware Jitsi. In 2017 stond Edward Snowden, NSA klokkenluider, hier garant voor.


Software voor videoconferenties vereist pieken

De stap volgt op een explosie in het gebruik van videoconferentiesoftware te midden van de COVID-19 pandemie en lockdown. Hierbij zag vooral Zoom een enorme piek in hun gebruik.

Zoom heeft echter kritiek gekregen op het gebied van privacy en beveiliging, waarbij ‘Zoom-bombardementen’ grote problemen veroorzaken tijdens de lockdown. In april onthulde een interne memo dat het bedrijf SpaceX van Elon Musk zijn werknemers had verboden om de videoconferentie software te gebruiken vanwege ‘aanzienlijke privacy- en beveiligingsproblemen’.

Deze week gaat Zoom ook end-to-end encryptie introduceren om zijn 300 miljoen dagelijkse gebruikers te beschermen.


Brave’s adoptie groeit

Brave is mede opgericht door Javascript maker en voormalig Mozilla CEO Brendan Eich. Het betaalt zijn gebruikers Basic Attention Token (BAT) voor het bekijken van advertenties. Het heeft de afgelopen maanden grote winsten geboekt. Het marketinghoofd van het bedrijf, Des Martin, tweette dat het platform alleen al in maart een miljoen nieuwe gebruikers overtrof.

Ondanks de sterke acceptatie merkte Brave CEO Brendan Eich onlangs op dat slechts een klein percentage van de gebruikers volledig gebruik maakt van de privacyfuncties van de browser. Op dit moment hebben meer dan 662.000 content creators zich aangemeld voor het uitgeversprogramma van Brave. 53% van de Brave uitgevers werkt op YouTube.