Regulatie

Brazilië van plan om straffen voor crypto-gerelateerde misdrijven aan te scherpen

Wetgevers in Brazilië werken naar verluidt aan een reeks strengere regels voor cryptocurrency-gerelateerde misdrijven in het land.


Verhoging boetes en gevangenisstraf

Om deze crypto-misdrijven strenger aan te kunnen pakken, heeft de speciale commissie van de Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden een wetsvoorstel goedgekeurd.

Onder andere de boetes voor het witwassen van geld via cryptocurrencies wordt aanzienlijk aangescherpt, van één derde naar twee derde van het totale bedrag. Het wetsvoorstel stelt hiernaast ook nog voor om naast deze boete de minimale gevangenisstraffen te verhogen van drie naar vier jaar en de maximale gevangenisstraf te verhogen van 10 jaar naar 16 jaar en acht maanden.


Beschermen van burgers

Benadrukt wordt dat het nieuwe goedgekeurde wetsvoorstel uiteindelijk de Braziliaanse inwoners beter beschermd tegen onder andere crypto-scams. Volgens onderzoek van de Braziliaanse regering blijkt dat circa 300.000 mensen in Rio de Janeiro inmiddels getroffen zijn door financiële piramidespelen waar cryptocurrencies gebruikt worden. Deze slachtoffers kunnen door een huidig gebrek aan regulering vaak nergens terecht. Dit wordt nu aangepakt.

Naast het verhogen van de mogelijke straffen, is het wetsvoorstel breder. Zo wordt onder andere ook het toezicht op de handel, bewaring, fiat-uitwisselingen en crypto-betalingen aangescherpt. Eventuele problemen kunnen zo eerder worden gevonden en opgelost.

In Brazilië worden cryptocurrencies steeds populairder. In de afgelopen maanden zijn verschillende tekenen te zien van een groeiende ontwikkeling en acceptatie van cryptocurrencies. Dat er nu een vorm van regulering komt is dan ook niet meer dan logisch. Het is echter nog niet bekend wat de volgende stap precies zal gaan zijn.