Bitcoin (BTC) Miner
Bitcoin

Breaking: Bitcoin valt onder 20.000 dollar na Biden Budget en Silvergate

Voor het eerste in twee maanden is de Bitcoin koers weer onder de 20.000 dollar terechtgekomen. De correctie van de afgelopen uren volgt op het zogenaamde Biden Budget van de president van de Verenigde Staten en de ineenstorting van Silvergate Bank.

Problemen sinds Silvergate

De problemen begonnen allemaal met Silvergate, dat op 3 maart aankondigde dat het mogelijk niet voldoende kapitaal meer had om het einde van 2023 te halen. Als gevolg van die mededeling schoot de koers van Bitcoin met 5 procent omlaag.

Bitcoin koers de afgelopen zeven dagen. Bron: Cointelegraph

Sindsdien is het de bulls niet meer gelukt om lift in de Bitcoin koers te krijgen en moeten we daling na daling verwerken. Op 8 maart werd bekend dat Silvergate had besloten om de boel vrijwillig te liquideren en de operatie te staken.

Vervolgens werd op 9 maart bekend dat Amerikaanse Bitcoin miners mogelijk een belasting van 30 procent te wachten staat op de elektriciteitskosten. Dit is onderdeel van een poging van de administratie van Biden om de mining-activiteit in de Verenigde Staten te verlagen.

Niet goed voor Bitcoin

Dit soort uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve zijn allesbehalve goed voor Bitcoin. Het heeft er dan ook alle schijn van dat er een lastige periode aankomt voor Bitcoin. Als de rente daadwerkelijk met 0,50 procent stijgt op 22 maart, dan weten we dat de Federal Reserve het meent.

Die stijging zou de rente van de huidige 4,50 – 4,75 procent optrekken naar 5,00 – 5,25 procent. Voor veel investeerders is het dan enorm aantrekkelijk om tijdelijk in Amerikaanse staatsobligaties te stappen.

Daarmee pak je dan immers een bijna gegarandeerd rendement van om en nabij de 5,25 procent. Zet dat af tegen de risico’s die je loopt met Bitcoin, crypto en aandelen en voor veel mensen is de keuze snel gemaakt. Zeker in tijden van onzekerheid is het verstoppen van je vermogen in staatsobligaties een interessante optie.

Duister plaatje

Verder is ook het macro-economische plaatje op dit moment niet in het voordeel en dat weegt mogelijk nog het zwaarste op de koers. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, is op 22 maart weer aan de beurt om de rente te verhogen.

Als we de uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell van deze week mogen geloven, dan is de kans meer dan aanwezig dat we een nog strengere Amerikaanse centrale bank krijgen. De verwachting is dan ook dat de rente op 22 maart met 0,50 procent omhoog gaat.

Eerder lag de verwachting daarvoor nog op 0,25 procent. Wat dat betreft gaat de Federal Reserve harder lopen. Dat is op zichzelf al niet goed voor Bitcoin, maar dat kan mogelijk een recessie veroorzaken die de boel nog verder omlaag drukt.

Bitcoin nieuws

Cryptobeurzen betalen Mt. Gox Bitcoins uit, verkoopgolf op komst?
Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen