USDC
Stablecoin

BREAKING: USDC stablecoin verliest koppeling met Amerikaanse dollar

Op het moment van schrijven is de USD Coin (USDC) stablecoin van het Amerikaanse Circle gedaald tot de koers van 0,89 dollar. De reden voor die daling is dat er 3,3 miljard dollar van Circle bij Silicon Valley Bank staat die ze niet meer kunnen opnemen.

Op 9 maart probeerde Circle om zijn volledige kapitaal van 40 miljard dollar weg te halen bij de bank, maar uiteindelijk lukte het dus maar om 36,7 miljard dollar weg te halen. De overige 3,3 miljard dollar zit vast en komt hoogstwaarschijnlijk niet meer terug.

Cruciaal voor de Amerikaanse economie

Opvallend is dat Dante Disparte, het hoofd van de strategie-afdeling van Circle, opnoemt dat Silicon Valley Bank cruciaal is voor de Amerikaanse economie. Het omvallen van de bank, zonder federaal reddingsplan, zou volgens hem verregaande consequenties hebben voor bedrijven, banken en ondernemers in de Verenigde Staten.

“Net als met Silvergate, werkte ons team op de hoogste snelheid om de exposure op de banken zo laag mogelijk te krijgen. Hierbij hoorde onder andere het verzoek om ons geld van Silicon Valley Bank terug te krijgen. Nu blijft er 3,3 miljard dollar over”, aldus Disparte.

Om te illustreren hoe het mogelijke omvallen van een bank als Silicon Valley Bank gaat, is de reactie van Coinbase en Jump Trading belangrijk. Eerst probeert Circle in paniek geld weg te halen bij Silicon Valley Bank en als dat niet helemaal lukt, dan raken klanten van Circle in paniek.

Coinbase en Jump Trading leverden respectievelijk 850 en 138 miljoen dollar aan USDC in bij Circle. Zo zie je goed hoe de problemen bij een bank zich als snel door het hele financiële systeem kunnen laten voelen.

Komt er een bankencrisis aan?

Het lijkt erop dat de renteverhogingen van de Federal Reserve nu voelbaar worden op plekken waar de Amerikaanse centrale bank dat liever niet heeft. Op Twitter spreekt men al van een potentiële bankencrisis. De aandelen van veel Westerse banken gaan op dit moment hard onderuit, al blijft Europa nog redelijk gespaard tot nu toe.

Mocht er een bankencrisis komen, dan is het goed mogelijk dat de Federal Reserve moet ingrijpen. Dat zou een compleet omdraaiing van zijn beleid betekenen. Mochten er straks meer banken onderuitgaan of er een situatie ontstaan die mogelijk bedreigend is voor de gehele Amerikaanse economie, dan is de kans meer dan aanwezig dat de rente ineens heel snel omlaag gaat of er steunpakketten komen.

Wat dat betreft gaan we een razend interessante periode tegemoet voor Bitcoin en crypto in zijn algemeenheid. Er bestaat een kans dat Bitcoin zijn eerste wereldwijde recessie mee gaat maken en het wordt spannend om te zien wat dat voor de koers zal betekenen.

Bitcoin nieuws

De crypto markt blijft achter op de aandelenmarkt in het 2e kwartaal van 2024
Crypto analist voorspelt Bitcoin koers van $803.034
De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken