Bitcoin

BRICS-alliantie stuurt aan op een nieuwe wereldorde, wat betekent dat voor Bitcoin?

Het lijkt erop dat het Westen een zware kluif krijgt aan de groeiende ambities van de BRICS-alliantie. Nadat men vanuit het Westen besloot om de Russische valutareserves in het traditionele financiële systeem te bevriezen is men in China, India, Rusland en de rest van de BRICS-alliantie wakker geworden voor de gevaren van het Westerse financiële systeem.

De alliantie komt steeds regelmatiger samen en denkt serieus na over een alternatief voor de Amerikaanse dollar.

Een nieuwe wereldorde

Door het conflict in Oekraïne raakt de wereld steeds meer verdeeld in twee blokken. Aan de ene kant heb je het Westen met onder andere Europa en de Verenigde Staten, terwijl aan de andere kant dus landen als China, Rusland, India, Brazilië en Zuid-Afrika staan.

“Onze visie met BRICS is om wereldwijd leiderschap te bieden in een wereld die is opgesplitst door concurrentie, geopolitieke spanning, ongelijkheid en een steeds onveiliger klimaat”, aldus Naledi Pandor, de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar noemt de BRICS-alliantie zelfs een “symbool van verandering” en hint ernaar dat de oude wereldorde, waarmee hij onder andere doelt op de hegemonie van de Amerikaanse dollar, ten einde komt.

Herbalanceren

We moeten uiteindelijk nog maar zien wat er allemaal uitkomt en hoe de BRICS-alliantie een daadwerkelijke machtsverschuiving voor elkaar krijgen, maar ze spreken openlijk over het herbalanceren van de wereldorde. Op dit moment ligt het zwaartepunt (met name qua kapitaal) nog in het Westen, maar dat staat uiteraard niet in steen gebeiteld.

Wat dat voor Bitcoin betekent is lastig te zeggen. Op zich zou Bitcoin een mooie rol kunnen spelen in een nieuwe wereldorde waarin vooral elkaar vertrouwen een lastig puntje is.

De decentrale aard van Bitcoin maakt dat het een oncontroleerbare valuta is waarvoor je elkaar niet hoeft te vertrouwen. Het aanhouden van reserves in Bitcoin is bijvoorbeeld een stuk veiliger dan het aanhouden van reserves in het traditionele financiële systeem.

Niemand kan jouw Bitcoin zomaar afpakken en de BRICS-alliantie zal ongetwijfeld weleens nadenken over de potentiële rol die Bitcoin in een nieuwe wereldorde kan spelen.

Bitcoin nieuws

Crypto-analist: Niet bullish over Bitcoin tot koers $70.000 bereikt
Bitwise CIO noemt Bitcoin ETFs een groot succes en is enorm bullish
CME Group betreedt de Bitcoin-handelsmarkt in veranderend financieel landschap
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten