politie
Regulatie

Brit die Noord-Korea raadpleegde over crypto is in Moskou aangehouden

Naar verluidt is iemand uit het Verenigd Koninkrijk (VK) die door het Amerikaanse Ministerie van Justitie was aangeklaagd nu aangehouden in Moskou. De man in kwestie wordt verdacht van samenzwering om de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea te schenden.

Mogelijk 20 jaar gevangenisstraf

Het zou gaan om een 31-jarige Britse burger genaamd Christopher Emms, die een ‘rode kennisgeving’ van Interpol heeft gekregen.

Emms zou samen met een Spaanse burger genaamd Alejandro Cao De Benos instructies gegeven hebben over hoe Noord-Korea de blockchain-techonologie en cryptocurrencies zou kunnen inzetten om geld mee wit te wassen en om de opgelegde sancties te omzeilen. De 2 mannen planden en organiseerden naar verluidt ook de 2019 Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference.

Er is echter ook een derde deelnemer aan de samenzwering, een man genaamd Virgil Griffith. Dit is een voormalig ontwikkelaar op het Ethereum (ETH)-netwerk. Griffith is in november van 2019 al gearresteerd door de Amerikaanse FBI en pleitte vervolgens schuldig. Vervolgens werd hij tot 63 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Emms zou op zijn beurt maximaal 20 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Emms eerder al aangehouden

Toch zou er volgens Radha Stirling, de oprichter van Due Process International, een ngo die mensenrechten helpt verdedigen tegenover internationale handhavingsinstanties, dat er geen sterk bewijs tegen Emms zou zijn. Stirling zei het volgende:

Hij heeft niets verkeerd gedaan; hij heeft geen informatie aan Noord-Korea verstrekt die niet al op de eerste pagina van Google verschijnt.

Eerder wees Saoedi-Arabië het Amerikaanse uitleveringsverzoek al af vanwege het ontbreken van een wettelijke basis. Hierdoor werd Emms vrijgelaten na een reisverbod van 8 maanden. Hij verliet na zijn vrijlating direct het land en vluchtte vervolgens naar Rusland. Ondanks dat het land ook het doelwit was van de inspanningen van de DoJ om de financiële sancties in de cryptosector af te dwingen, besloten de lokale handhavers blijkbaar om hun Amerikaanse tegenhangers te helpen.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen