Newsbit

ethereum (eth)

Buterin: Ethereum wordt 100x meer schaalbaar voordat ETH 2.0 er is

ethereum (eth)


De Ethereum community wacht geduldig op de overgang naar Ethereum 2.0, omdat het netwerk dan eindelijk kan worden opgeschaald. Volgens de oprichter van Ethereum, kan schaalvergroting echter eerder plaatsvinden. Vitalik Buterin gaf onlangs aan dat Ethereum op het punt van 100x schaalvergroting staan, nu Optimism zijn Layer 2 solution in de komende weken uitrolt.


De ETH 2.0-chain draait al

Vitalik, de oprichter van Ethereum, schoof aan bij een podcast van de Amerikaanse ondernemer Tim Ferriss. In deze podcast vertelde Vitalik over alles wat met Ethereum te maken heeft. Van welke visie hij had toen hij het netwerk creëerde tot hoe de DeFi en NFT-sectoren werken.

Over ETH 2.0 verduidelijkte Buterin dat het al maanden actief is. Het Ethereum-netwerk moet echter nog naar de nieuwe chain migreren. Dit komt omdat het ontwikkelingsteam ETH 2.0 eerst een tijdje wil evalueren voordat de twee chains worden samengevoegd.

“Ik denk dat het belangrijk is om te herhalen, omdat ik denk dat veel mensen dit niet volledig hebben begrepen. De Eth2-chain draait al. Er is dus al een proof-of-stake-chain,” verklaarde de Canadese ontwikkelaar.


Optimistisch over de toekomst

Buterin was een van de belangrijkste voorstanders van schaalsolutions voor layer 2. Deze zijn gericht op het bouwen van protocollen bovenop de Ethereum-blockchain waarmee deze kan worden opgeschaald. Een van de oplossingen waarvan hij denkt dat deze de grootste impact zal hebben, zijn roll-ups. Dit zijn oplossingen die transactiegegevens op een sidechain opslaan voordat ze samen worden gebundeld op de mainchain. Hierdoor heeft de mainchain voldoende bandbreedte om meer transacties te verwerken en wordt congestie geëlimineerd.

Het ding waar het Ethereum-ecosysteem het meest enthousiast over is, is iets dat rollups worden genoemd. Roll-ups zijn erg krachtig omdat ze niet alleen betalingen kunnen ondersteunen. Ze kunnen de volledige algemeenheid van applicaties ondersteunen, precies dezelfde applicaties die u rechtstreeks op de Ethereum-blockchain zelf kunt draaien. Maar als je die dingen in een rollup doet, worden ze 100 keer goedkoper.

Een van de projecten die aan rollups werken, is Optimism. Buterin gelooft dat het zijn roll-ups ‘vrij snel’ zullen lanceren.

En dus met roll-ups, zoals ik al zei, zal de Optimism EVM-compatibele rollup waarschijnlijk worden gelanceerd, waarbij de release van de eerste over ongeveer een maand is.

De ontwikkelaars van Ethereum werken ook aan andere oplossingen, waaronder ‘sharding’. Dit is een proces waarbij de mainchain wordt opgesplitst in nieuwe kleinere chains, de zogenaamde shards. Hierdoor kan elke node slechts een klein deel van de gegevens in het netwerk downloaden en verwerken. Volgens Buterin zal het combineren van sharding met een proof-of-stake consensusmechanisme de Ethereum-blockchain 100 keer verbeteren.

Dus roll-ups komen zeer binnenkort en we hebben er alle vertrouwen in dat tegen de tijd dat we nog meer schaling nodig hebben, sharding dan al lang zal klaar zijn.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top