Altcoin Nieuws, Cardano Nieuws

Altcoin Nieuws, Cardano Nieuws

Cardano’s volgende upgrade introduceert smart contract ondersteuning

Cardano’s volgende upgrade, genaamd Alonzo, zal smart contract ondersteuning introduceren in de blockchain. Alonzo zal het Plutus-platform gebruiken om de infrastructuur en tools voor smart contract ontwikkeling op te zetten.


Het Plutus-platform

Vorige week legde de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, de routekaart uit voor de ontwikkeling van zijn blockchain tot 2025. ‘Met de laatste Voltaire-update zal het Cardano-ecosysteem functioneren als een zelfvoorzienend systeem’, zei hij.

Voordat dat gebeurt, moeten er eerst verschillende stappen gezet worden. De volgende belangrijke update is de Alonzo-upgrade. Deze upgrade introduceert smart contract ondersteuning voor de blockchain.

In een blogpost werd beschreven dat Cardano het Plutus-platform gaat gebruiken. Dit platform biedt een native smart contract-taal voor de Cardano-blockchain. Volgens de post moet Plutus drie concepten begrijpen. De eerste is de Extended UTXO. De volgende is de Plutus Core, het on-chain deel van Plutus. Ten slotte is er het Plutus Application Framework (PAF). PAF is het off-chain deel van Plutus dat interactie met smart contracts mogelijk maakt.

Net als Bitcoin gebruikt Cardano het unspent (U) transaction (TX) output (O) accounting model (UTXO). De post zei hier het volgende over:

“EUTXO breidt het UTXO-model uit door outputadressen complexe logica te laten bevatten. Zo kunnen ze besluiten welke transacties ze kunnen ontgrendelen. Ook voegen ze aangepaste gegevens toe aan alle outputs.”

Op deze manier kan de geldigheid van een transactie worden gecontroleerd, voordat de transactie naar de blockchain wordt verzonden. Om EUTXO te implementeren, is het noodzakelijk om de termen script en data duidelijk te definiëren, en dat is wat Plutus Core doet. Plutus Core-scripts worden “live” uitgevoerd door nodes in de chain tijdens transactie validatie.

De schrijver van een Plutus-applicatie moet echter ook rekening houden met het off-chain gedeelte dat transacties opbouwt en indient. PAF biedt vervolgens gemakkelijke toegang tot diensten die Plutus-applicaties vaak gebruiken.


NFT’s op Cardano

De inhoud van de post is nogal technisch. Het gaf echter wel een voorbeeld van wat deze componenten mogelijk zullen maken voor Cardano. De Mary hard fork die in februari werd geïntroduceerd, introduceerde native tokens in de blockchain. Theoretisch kunnen gebruikers nu NFT’s maken op Cardano, ookal is het nogal onhandig.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten