Safe Vault / Haven
Regulatie

Cathie Wood: Crypto fungeerde als veilige haven te midden van Amerikaanse bankencrisis

Cathie Wood zei dat de aanhoudende bankcrisis een totale mislukking van het Amerikaanse Fed-beleid is en voorkomen had kunnen worden met de gedecentraliseerde oplossingen van crypto.

ARK CEO geeft Fed beleidsfalen de schuld van bankencrisis

Temidden van alle chaos rond meerdere bankruns in de VS, zei Cathie Wood, CEO van vermogensbeheerbedrijf ARK Invest, dat cryptocurrencies fungeerden als een veilige haven te midden van de aanhoudende bankencrisis in de Verenigde Staten. Ze wijt de ondergang van bedrijven als Silicon Valley Bank (SVB) en Signature aan het falende beleid van de Fed.

Cryptocurrency-prijzen schoten met dubbele cijfers omhoog. Op het moment van schrijven wordt Bitcoin tegen $24.795 verhandeld en Ether tegen $1.660. Deze cryptocurrencies bereikten tijdens de bankencrisis in de VS nieuwe meermaandelijkse hoogtepunten.

Op Twitter bekritiseerde Wood het onvermogen van de Federal Reserve om bankruns af te wenden ondanks alle signalen. 

Ze zei:

“Ik was verbijsterd dat banken en toezichthouders de Fed er niet van konden overtuigen dat er een ramp dreigde.” 

Ze voerde aan dat het Fed-beleid de belangrijkste boosdoener was voor de aanhoudende bankencrisis als gevolg van een ‘droogte’ in de financiering van durfkapitaal.

Ze verwees naar de mismatch tussen activa en passiva, die in de meeste omstandigheden typisch is voor banken. In het huidige scenario was het echter onhoudbaar, met deposito’s die voor het eerst sinds de jaren dertig het banksysteem verlieten. De effecteninkomsten voor banken bedroegen slechts 1 à 2%, terwijl deposito’s 3 à 5% betaalden. Dit werd uiteindelijk onhoudbaar toen deposito’s het systeem begonnen te verlaten. Net als SVB werden sommige banken gedwongen tot het einde van de looptijd aangehouden effecten te verkopen. Hierbij maakten ze verliezen die hun aandelenrekeningen uitputten.

Crypto als zondebok

Wood herinnerde iedereen er ook aan dat de aanhoudende crisis niet werd veroorzaakt door cryptocurrency. Sinds de ondergang van FTX-ecosysteem, werd het ecosysteem zwaar onder de loep werd genomen. Dit leidde op zijn beurt tot een streng regelgevend optreden. Wood zei dat regelgevers crypto als zondebok gebruiken voor hun eigen tekortkomingen in het toezicht op traditioneel bankieren.

Wood is al lang een uitgesproken voorstander van crypto. Dit uit zich vaak in de investeringen van haar bedrijf in opkomende markten, vooral crypto. Ze merkte op dat de huidige bankencrisis niet mogelijk zou zijn geweest in het gedecentraliseerde, transparante, controleerbare en overgecollateraliseerde crypto-activa-ecosysteem.

Wood projecteerde crypto als een oplossing voor de centrale faalpunten, de ondoorzichtigheid en de regelgevende fouten in het traditionele financiële systeem. Als zondebok voor beleidsfouten zal crypto buiten de VS verhuizen, waardoor de het land een van de belangrijkste innovaties in de geschiedenis wordt ontnomen.