CBDC - central bank digital currency
Stablecoin

CBDCs zijn geen bedreiging voor crypto, aldus Binance CEO Changpeng Zhao

Het lijkt erop dat de flamboyante CEO van Binance, Changpeng Zhao, zich geen zorgen maakt over de massale introductie van Central Bank Digital Currency’s (CBDCs). Volgens Changpeng Zhao kunnen de digitale overheidsmunten nooit dezelfde vrijheden en garanties bieden als bijvoorbeeld Bitcoin.

Absolute schaarste

Bitcoin kent een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden en dat is volgens Changpeng Zhao een eerste punt wat overheden nooit zullen toevoegen aan hun CBDCs. Centrale banken zijn er in eerste instantie om de economie te controleren met hun monetair beleid. Als het minder gaat met de economie, dan gaan de geldprinters aan en andersom.

Digitaal centralebankgeld geeft centrale banken en overheden meer mogelijkheden om de economie te controleren. Mensen kunnen bijvoorbeeld een persoonlijke rente krijgen of bepaalde gelden ontvangen die ze alleen bij specifieke winkels kunnen uitgeven.

In die zin staan CBDCs haaks op de kernwaarden van Bitcoin, dat juist ultieme financiële vrijheid garandeert. Binnen Bitcoin zijn de regels voor iedereen hetzelfde en is het onmogelijk voor overheden om mensen te controleren. Wat dat betreft is het zonneklaar dat CBDCs geen directe bedreiging voor Bitcoin zijn.

Wereldwijd communisme

Changpeng Zhao lijkt in eerste instantie niet bang voor CBDCs, maar er zijn mensen die er helemaal niet op zitten te wachten. Politiek commentator Peter Imanuelsen is bijvoorbeeld extreem bezorgd over de hoge mate van controle die overheden verwerven met de introductie van digitaal centralebankgeld. Imanuelsen durft de introductie van CBDCs zelfs te labelen als de start van een soort “wereldwijd communisme.”

Een CBDC die gekoppeld is aan je identiteit kan volgens Imanuelsen gebruikt worden om klimaatvriendelijke consumptie te stimuleren. Ben je dit jaar al op vakantie geweest met het vliegtuig? Dan pak je de rest van het jaar de trein maar.

Zo’n vaart zal het waarschijnlijk allemaal niet lopen, maar het valt niet te ontkennen dat dit tot de mogelijkheden behoort wat CBDCs betreft. Tot nu toe zijn het vooral niet-Westerse landen die een CBDC geïntroduceerd hebben. Denk bijvoorbeeld aan Nigeria en Jamaica. In China zitten ze momenteel in een vergevorderde testfase met de digitale yuan.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC