Central African Republic Cryptocurrency (Bitcoin)
Regulatie

Centraal-Afrikaanse Republiek keurt wetsvoorstel goed om het gebruik van cryptovaluta te reguleren

De Centraal-Afrikaanse Republiek, of CAR afgekort, neemt grote stappen in de adoptie van cryptocurrencies. Diverse rapporten suggereren dat ze een soortgelijke adoptie als in El Salvador willen doorvoeren.

Regulatie crypto’s op financiële markten

De Afrikaanse natie heeft echter Bitcoin (BTC) nog niet als wettig betaalmiddel aangenomen. Hiermee wijkt het af van El Salvador. Toch hebben ze het gebruik van cryptocurrencies op de financiële markten inmiddels wel gereguleerd.

Dit hebben ze gedaan door een nieuwe wet aan te nemen die op 21 april door Justin Gourna Zacko geïntroduceerd is, de minister van Digitale Economie, Post en Telecommunicatie. Naar verluidt werd het wetsvoorstel unaniem goedgekeurd.

Het doel van de nieuwe wet is om een gunstig klimaat te ontwikkelen voor de groei van de crypto-sector in het rechtsgebied. Minister Zacko benadrukte hierbij ook de groeiende moeilijkheden bij het verzenden van geld vanuit de Afrikaanse natie en geloofde dat de adoptie van crypto zou helpen bij het oplossen van dat probleem.

Legaal cryptobetalingen uitvoeren

Zowel handelaren als bedrijven zouden door de nieuwe wet legaal cryptobetalingen mogen uitvoeren. Dit zou op zijn beurt ook plaats moeten maken voor cryptobetalingen voor belastingen bij geautoriseerde entiteiten.

Mogelijke overtreders van de wet kunnen een forse straf tegemoet zien. Iedereen die de wet overtreedt riskeert een gevangenisstraf tot 20 jaar en een boete van ten minste 100.000.000 CFA-frank, met een maximum van 1.000.000.000 CFA-frank. De nieuwe wet is in het kort uitgelegd door Gloire, de oprichter van Kiveclair:

“De echte implicatie voor mensen is dat ze nu toegang hebben tot andere valuta dan de FCFA (dit is de lokale valuta) terwijl ze wettelijk beschermd zijn, en geld kunnen overmaken tegen lagere kosten. Bovenal kunnen ze financiële transacties uitvoeren zonder bank (terwijl ze wettelijk beschermd zijn).“

In totaal maken 14 landen gebruik van de CFA-frank. Momenteel staat 1 euro gelijk aan ongeveer 656 CFA-frank. De waarde van 1 zo’n CFA-frank neemt al langere tijd geleidelijk af. Dit heeft ervoor gezorgd dat diverse cryptocurrencies in deze landen enorm populair geworden zijn.

Regulatie nieuws

SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
EU gaat gevecht aan met crypto witwaspraktijken met nieuwe regelgeving
Juridische strijd rond uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon gaat verder
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?