china-2506476_1920
Regulatie

Central Bank van China zet Bitcoin OTC verkopers op zwarte lijst

De People’s Bank of China (PBoC) pakt account die gerelateerd zijn aan crypto traders hard aan en zet ze op een zwarte lijst vertelt WuBlockchain.


OTC bedrijven komen op de zwarte lijst

Deze stap maakt deel uit van een strengere aanpak tegen het witwassen van geld in China. Eerder dit jaar lanceerde de PBoC haar streven om illegale inkomsten compleet te verbannen. Daarnaast werken ze samen met de lokale banken van het land om zo rekening informatie en transactiegegevens te delen om de verspreiding van onwettige fondsen te voorkomen. Crypto valuta’s zijn een onderdeel van deze onwettige fondsen in China.

De over-the-counter (OTC) crypto dealers van China zijn de dupe hiervan. Daarnaast krijgen ook de bedrijven die transacties uitvoeren buiten de openbare markt om, zoals op crypto exchanges grote problemen.

Sommige crypto OTC accounts zijn naar verluidt op een “zwarte lijst” geplaatst die wordt bijgehouden door de PBoC. Het is voor hen de komende drie jaar verboden om bankpassen te gebruiken en voor vijf jaar verboden om online transacties uit te voeren, aldus het rapport. Deze regels zijn van toepassing op alle accounts op de zwarte lijst en zijn niet beperkt tot accounts voor crypto valuta.

Nadat het risicosysteem van een bank transacties van een bepaalde rekening heeft gemarkeerd en beperkt, rapporteert het de rekening aan een regionale tak van de PBoC. Dit zorgt ervoor dat informatie over op de zwarte lijst geplaatste accounts vervolgens wordt gedeeld met alle Chinese banken. Hierdoor kunnen OTC dealers geen nieuwe accounts op andere locaties openen.


Gebrek aan wetten die van invloed zijn op het bedrijfsleven

De stap moet ertoe leiden dat veel crypto OTC dealers hun bedrijf sluiten uit angst voor grote problemen met de overheid, aldus het rapport. Sommige analisten uit de sector zeggen echter dat de zwarte lijst niet van toepassing is op normale crypto transacties:

“Normale crypto valuta transacties zijn niet illegaal. Alleen transacties met zwart geld en illegale activa zullen worden bevroren”

Dit vertelt de crypto exchange en OTC desk Huobi. Toch zou het ontbreken van uniforme regels voor alle banken betekenen dat een OTC bedrijf op de zwarte lijst zou komen te staan, ongeacht zijn legitimiteit. China heeft ook geen concrete wetten over crypto valuta’s. Waardoor de activa klasse een juridisch grijs gebied wordt en dus vatbaar voor het oordeel van individuele banken.

Voor China is het harde optreden tegen crypto valuta’s ironisch gezien de ontwikkeling ervan in de door de staat gesteunde digitale valuta’s. Aan de ene kant dringt het land aan op de lancering van de digitale yuan. Dit is de digitale versie van het nationale fiat. Daarnaast voert het al tests uit in landelijke gebieden. Maar openbare crypto valuta’s zoals de Bitcoin zijn een duidelijke nee. Misschien maakt dit allemaal wel deel uit van China’s plan.