Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Centrale bank India bezig met eigen digitale valuta-project

Alhoewel er een verbod op cryptocurrencies in India is, blijven de Indiase autoriteiten hun steun uitspreken voor een door de overheid gesteunde digitale valuta. Het zou hierbij gaan om een digitale versie van de roepie.


Nog geen lanceerdatum bekend

Naar verluidt heeft de Indiase regering het CBDC-project van China gevolgd, en willen ze dit nu gaan nabootsen. Nu zou het echter gaan om een digitale versie van de roepie in plaats van de Chinese yuan.

Het is echter nog te vroeg om een specifieke lanceerdatum te geven op dit moment. Toch is het digitale roepie-project een belangrijk aandachtspunt voor de bank en zijn ze hier dus momenteel veel mee bezig. Een groot deel van de uiteindelijke lanceerdatum hangt af van een groot aantal technologische en procedurele protocollen, die bedoeld zijn om het digitale valutasysteem te finetunen. Dit is nodig voordat er een digitale roepie komt.

Alhoewel de Indiase regering hierdoor open is voor een eigen CBDC, zijn ze wel van mening dat cryptocurrencies zelf een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit in het land. Dit is dan ook een belangrijke reden geweest voor het verbod op de handel hiervan. Mogelijk zijn ze echter bezig met een regulatie voor cryptocurrencies achter de schermen. Het zou hierdoor zomaar kunnen dat het verbod slechts tijdelijk is, maar dit is nog op geen enkele manier bevestigd en is hiermee dus speculatie.


Veel onduidelijkheid in het land

Er is echter nog veel onduidelijkheid omtrent cryptocurrency in het land, bijvoorbeeld over de overgangsperiode die cryptohouders zullen krijgen om hun virtuele activa’s daadwerkelijk te liquideren. Promotors van diverse exchanges in het land hebben inmiddels aangegeven dat zij hun crypto binnen 24 uur zullen verkopen nadat het verbod er daadwerkelijk is gekomen. Alhoewel het verbod al bevestigd is, is deze nog niet doorgevoerd. Op dit moment mogen bedrijven en individuen dus nog regulier handelen in cryptocurrencies in het land.

Het land heeft in 2020 ook al een chaos aan verboden op cryptocurrencies gezien. Zo werd de handel erin en de exploitatie van crypto-exchanges in het land eerder al verboden, maar werd dat verbod destijds teruggedraaid door het Hooggerechtshof in het land. Nu zou het echter een ander verhaal zijn, met een andere wetgeving die het verbod staande zou moeten houden.

Het land lijkt dan ook erg verdeeld te zijn over cryptocurrencies. Want alhoewel de Indiase regering op dit moment anti-crypto is, zijn veel inwoners in het land juist pro-crypto. Het land kent dan ook één van de grootste crypto-markten wereldwijd. Het is nog onbekend wanneer het verbod officieel in gaat.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten