Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Centrale Bank India dringt kredietverstrekkers aan om banden crypto-exchanges te verbreken

De centrale bank van India, de ‘Reserve Bank of India’ (RBI) heeft kredietverstrekkers informeel gevraagd om hun banden met cryptocurrency-exchanges en handelaren in het land te verbreken.


Wellicht algeheel verbod op cryptocurrencies

Momenteel vind er grote onzekerheid over de regelgeving in India rondom cryptocurrencies plaats. De gehele crypto-markt die eerder in enorme opbloei was in het land staat hierdoor op losse schroeven.

Het Indiase parlement is naar verluidt bezig met het aanpassen van de huidige wetgeving waar dat nodig is om een verbod te leggen op private cryptocurrencies. In het land gaan echter meerdere speculaties rond van eventuele plannen om dit verbod nog verder op te rekken naar een totaal verbod op cryptocurrencies. Deze plannen lijken tot op heden echter te worden vertraagd door de aanhoudende wereldwijde COVID-19-pandemie.


Voorkomen algeheel verbod cryptocurrencies

In 2018 kwam er in India al een verbod voor banken op alle transacties die aan cryptocurrencies gekoppeld konden worden. Doordat dit verbod in 2020 door het Hooggerechtshof van India opgeheven was, is er in combinatie met weinig informatie over de huidige status veel onzekerheid ontstaan. Veel cryptocurrency exchanges die in het land actief zijn hebben daardoor een petitie opgericht met als doel ‘het voorkomen van een algeheel verbod op cryptocurrencies’.

De crypto-markten zijn echter ook in India groeiende. Verwacht wordt dan ook dat het volume van cryptocurrency exchanges in het land dit jaar een record zullen verbreken. De schatting ligt op een verdubbeling tot circa €20 miljard ($25 miljard) per maand tegen het einde van het jaar. Geschat wordt dat er momenteel ongeveer 10 miljoen crypto-investeerders in India zijn. Alhoewel hier geen officiële gegevens beschikbaar van zijn, wordt geschat dat al deze investeerders samen circa €1.15 miljard (100 miljard Indiase roepies) momenteel in bezit hebben. Het voorkomen van een verbod lijkt hiermee van aanzienlijk belang te zijn.


Niet tegen toezichthouder in willen gaan

Waar het verzoek van de RBI slechts informeel is, lijkt niemand tegen de officiële toezichthouder van het land in te willen gaan. Het gevolg hiervan is dat verschillende banken inmiddels hun banden met de crypto-exchanges en crypto-handelaren in het land verbroken hebben. Een voorbeeld hiervan is de particuliere bank ‘ICICI Bank’. Zij hebben naar verluidt al aan al hun betaaldienstverleners gevraagd om alle cryptocurrency gerelateerde transacties stop te zetten.

Deze gevolgen zorgen er op hun beurt voor dat exchanges hier last van hebben. Zo wordt het bijvoorbeeld aanzienlijk lastiger gemaakt voor de inwoners van India om cryptocurrencies te kopen via officiële wegen. Een deel van deze crypto-handelaren doet hierdoor zaken op een wijze dat wellicht niet optimaal is, zowel voor de gebruikers als voor de Indiase overheid. Het is op dit moment nog niet bekend wat de crypto-markt op de lange termijn in India te wachten staat. Het is hiervoor nog afwachten op duidelijkheid vanuit de Indiase regering. Mogelijk volgen de ontwikkelingen die hiervoor nodig zijn snel, maar ook dit is momenteel helaas onbekend.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten